Het Virunga National Park is gevestigd in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Het is de thuisbasis van vele zeldzame, endemische en bedreigde diersoorten. Voorbeelden hiervan zijn berggorilla’s, olifanten, nijlpaarden en chimpansees. Het gebied in en rond het park staat echter onder druk door conflicten, gewapende groepen, illegale activiteiten en bevolkingsgroei. Met dit project, dat gericht is op de jongste generatie in de DRC, willen we Congolese jongeren stimuleren om ‘actors of hope’ te worden voor een betere toekomst van het Virunga gebied.

Headerfoto: (c) Paul Villaespesa

Veel gemeenschappen rond het Virunga National Park leven van visvangst, veehouderij en landbouw; ongeveer 80% van hen leeft onder de armoedegrens. Conflicten tussen mens en dier komen vaak voor bij gemeenschappen die hun akkers rond het Virunga National Park hebben; de wilde dieren voeden zich met hun gewassen. Dit zorgt voor conflicten tussen de gemeenschappen en de autoriteiten van het Virunga National Park. De bevolking van de DRC is jong: meer dan 68% van de bevolking is jonger dan 25 jaar. Dit betekent dat de toekomst van Virunga in hun handen ligt. Het park heeft de steun nodig van de jongste generatie van de DRC.

Door de band tussen jongeren en de beheerders van het Virunga National Park te herstellen, willen we de mensen bewust maken van de belangrijke rol die het nationale park kan spelen voor de gemeenschappen die in de buurt van het gebied wonen en voor hun bestaansmiddelen. Door middel van sport en culturele activiteiten werken we aan het versterken van de cohesie tussen de gemeenschappen in het Virunga gebied. Tot slot bieden we jongeren de kans om deel te nemen aan de actieplannen voor natuurbehoud in het Virunga National Park.

‘We organiseren theaterproducties met de mensen uit de dorpen. De nauwe samenwerking helpt om het bewustzijn over het belang van natuurbehoud te vergroten, vooral omdat we levensechte situaties naspelen. Dit draagt op een ander niveau bij aan verandering.’

Mzee Mbukuli – artiest en acteur uit Goma

Wat willen we met dit project bereiken:

  • Virunga scouts treden op als ambassadeurs voor de bescherming van het Virunga Park.
  • Kinderen zijn zich bewust van het belang van de natuur en mobiliseren hun leeftijdsgenoten voor de bescherming van het milieu.
  • Jongeren sluiten zich niet aan bij gewapende groepen en vermijden vernietiging van het park.
  • Het leven en de omgeving van jongeren wordt verbeterd door hun vaardigheden te trainen en bij te dragen aan een duurzaam bestaan.
  • Virunga-jongeren zijn actieve burgers die in staat zijn een positieve bijdrage te leveren aan de veiligheid en stabiliteit in Virunga.
  • De relatie tussen de jongeren, hun leeftijdsgenoten, het park en hun natuurlijke omgeving wordt hersteld.

Virunga voetbaltrainingen voor jongeren

Virunga voetbal toernooien

Een belangrijke pijler in het project is onderwijs en fitness. Met de nadruk op sport, ondersteunen jonge mensen om veerkrachtige leiders te worden in hun uitdagende omgeving. Om mensen bewust te maken van het belang van natuurbehoud in het Virunga National Park en om de cohesie van de lokale gemeenschappen te versterken, hebben we samen met onze partnerorganisatie IDPE voetbaltrainingen voor jongeren opgezet. Hierdoor worden jongeren en parkwachters met elkaar in contact gebracht.

Een toernooi bewees het succes van dit concept: meer dan 20 teams namen deel (16 mannen, 4 vrouwen) aan de wedstrijd en er waren meer dan duizenden bezoekers uit de Virunga regio. Hierdoor kwamen mensen uit verschillende dorpen bij elkaar voor een positieve ervaring. Dit versterkte het gevoel van verbinding, maar ook de zichtbaarheid van de inspanningen voor natuurbehoud.

Virunga Verkenners

Als jonge ambassadeurs van het nationale park, spelen de Virunga Scouts een belangrijke rol bij de bescherming ervan. Onze partner FESCO rekruteert de scouts in de dorpen rond het Virunga National Park. Een animatieteam begeleidt de jongeren totdat ze 21 zijn.

Door de activiteiten van de begeleiders worden de jongeren bewust gemaakt van de scoutswetten, die onder meer betrekking hebben op de bescherming van de natuur, het samenleven en het respecteren van anderen. De jonge scouts organiseren vervolgens bewustmakingssessies in hun respectieve gemeenschappen, waarbij ze hun familieleden en anderen in het dorp informeren over het belang van de bescherming van de natuur. Ze doen dit in kleine groepen, maar ook in theaters met een groot, participerend publiek.

Om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen, komen scoutinggroepen uit verschillende gemeenschappen regelmatig bij elkaar.

Virunga scouts

Verbinding door culturele activiteiten

Connecties door culturele activiteiten

Chalondawa Mushiwa Jonathan, of Mzee Mbukuli, is een bekende artiest uit Goma en onderdeel van Foundation Mzee Mbukuli Comedy (FMMC). Hij speelt met FMMC een belangrijke rol in dit project door culturele activiteiten, zoals filmvertoningen en interactieve toneelstukken, te organiseren in de regio. ‘We organiseren theaterproducties met de mensen uit de dorpen. De nauwe samenwerking helpt om het bewustzijn over het belang van natuurbehoud te vergroten, vooral omdat we levensechte situaties naspelen,’ zegt de artiest.

Daarnaast maakt Chalondawa Mushiwa korte films met jongeren om hen en anderen te inspireren om het nationale park te behouden. In deze video’s worden landconflicten en andere realistische situaties met humor benaderd.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Ondernemerschap

Het gebrek aan beschikbare banen dwingt mensen soms tot stroperij en andere illegale activiteiten die de natuur schaden. Daarom hebben we, in een eerdere fase van het project, jongeren opgeleid in vaardigheden zoals timmeren en naaien. Ook verzamelden ze, met onze lokale partnerorganisaties FECOPEILE en FESCO, plastic afval in het gebied.

Rond het Edwardmeer werkten we aan een jeugdcentrum waar kinderen en jongeren ook van elkaar kunnen leren. Het uiteindelijk doel van deze activiteiten was dat de opgeleide jongeren, na een opleiding in ondernemerschap, economische zelfstandig zijn, bijdragen aan hun gemeenschap en de mogelijkheid hebben zich te distantiëren van illegale activiteiten die de ecosystemen van Virunga National Park vernietigen.

Ondernemerschap

Meer weten?