Steeds meer organisaties beseffen dat bijdragen aan biodiversiteitsherstel niet alleen essentieel is voor de natuur, maar ook voor hun eigen toekomst. Maar hoe vertaalt u deze ambitie in concrete acties? Veel bedrijven worstelen met een gebrek aan kennis, tijd, of middelen om biodiversiteit effectief te integreren in hun bedrijfsvoering. IUCN NL, als toonaangevende kennispartner, biedt advies op maat om biodiversiteit stevig te verankeren in uw strategie. Onze expertise helpt u niet alleen om wetgeving na te leven, maar ook om risico’s te verkleinen en uw duurzaamheidsprofiel te versterken. Samen maken we van biodiversiteitsherstel een tastbare realiteit binnen uw organisatie.
Wilt uw organisatie advies over biodiversiteit?
Wij zien het als onze rol om biodiversiteit beter en breder te verankeren in het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties. Als onafhankelijke kennispartner ondersteunt IUCN NL bij onder meer:
- ontwikkeling van corporate biodiversiteitsstrategieën
- praktijkoplossingen met nature-based solutions
- ontwikkeling en verbetering van biodiversiteitsbeleid met wet- en regelgeving, richtlijnen en normen
- investeringen in biodiversiteit
- verduurzaming van waardeketens en verlagen van ecologische voetafdrukken
- monitoren en rapporteren over impact op biodiversiteit en relevante risico’s.
Corporate biodiversiteitsstrategie
Als onderdeel van hun duurzaamheidsbeleid ontwikkelen steeds meer organisaties een biodiversiteitsstrategie. IUCN NL ondersteunt daarbij en helpt om relevante indicatoren te bepalen en meetbare doelen te stellen. De nadruk ligt op een resultaatgerichte aanpak die organisaties in staat stelt hun prestaties op het gebied van biodiversiteit te meten voor al hun activiteiten.
Inzet van nature-based solutions
Aangetaste veengebieden herstellen om de effecten van klimaatverandering te verminderen. Bodemleven herstellen om landbouwgrond weer veerkrachtig te maken. Het zijn twee voorbeelden van nature-based solutions: gebruikmaken van de kracht van natuurlijke processen om maatschappelijke problemen op te lossen. Deze aanpak wordt steeds meer ingezet en gezien als een katalysator voor het behalen van onder meer de SDG’s, de Klimaat- en Biodiversiteitsdoelen van de VN, en de Green Deal van de EU. Gebaseerd op de IUCN Global Standard for nature-based solutions adviseren en trainen wij medewerkers van organisaties om deze op de juiste manier in te zetten.
Investeren in biodiversiteit
Aan het verlies van biodiversiteit en de ecosysteemdiensten die de natuur levert, zoals bestuiving en de opslag van koolstof, kleven grote financiële risico’s. Door de waarde van de natuur en het verband tussen financiële en ecologische risico’s een plek te geven in financiële besluitvorming kunnen bedrijven het natuurlijk kapitaal van de planeet ondersteunen in plaats van schade toebrengen. IUCN NL brengt de financiële wereld en de wereld van de natuurbescherming samen. Wij adviseren bedrijven en overheidsinstanties over het inrichten van projecten rondom biodiversiteitsbehoud en – herstel, en kunnen ook kijken naar hoe dit financieel aantrekkelijker kan worden.
Ecologische voetafdruk en duurzame waardeketens
Nederlandse bedrijven en financiële instellingen zijn belangrijke spelers in internationale handelsketens van bijvoorbeeld soja, palmolie en grondstoffen voor de energietransitie. Zowel ecologisch als sociaal moeten en kunnen deze waardeketens een stuk duurzamer en eerlijker. IUCN NL adviseert bedrijven en overheden hierover en werkt als bruggenbouwer die op basis van kennis en ervaring gezamenlijke stappen mogelijk maakt.
Monitoren en rapporteren over impact op biodiversiteit
Steeds meer bedrijven en overheden willen weten hoe zij kunnen bijdragen aan het tegengaan van biodiversiteitsverlies en hoe zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan het beschermen en herstellen van biodiversiteit. Dit begint bij het meetbaar maken van hun acties voor soortenbehoud. Hiervoor kan bijvoorbeeld de Species Threat Abatement and Restoration (STAR)-methode ingezet worden. Dit is een toegankelijke meetmethode, mede-ontwikkeld door IUCN NL, die bedrijven en overheden helpt om hun impact op biodiversiteit te bepalen en te kwantificeren in één getal, vergelijkbaar met CO2-equivalenten voor klimaat. Wij denken graag mee over hoe methodes als STAR binnen uw organisatie ingezet kunnen worden.
Advies biodiversiteitsbeleid
In december 2022 werd in Montreal een nieuw wereldwijd biodiversiteitsakkoord gesloten. 196 landen, waaronder Nederland, tekenden dit akkoord. In Europa lag er al een stevige biodiversiteitsstrategie, de EU Biodiversity Strategy en in juni 2024 werd de Natuurherstelwet goedgekeurd door het Europees Parlement. Om ervoor te zorgen dat de gestelde doelen behaald worden, zullen landen de komende tijd hun eigen nationale plannen maken, waaronder een National Biodiversity Strategy and Action Plan (NBSAP) voor de nationale bijdrage aan het behalen van de mondiale biodiversiteitsdoelen. Ook zal wet- en regelgeving hierop worden aangepast, en ligt het voor de hand dat subsidiestromen worden bijgesteld.
Zowel op nationaal als op internationaal gebied zijn verschillende nieuwe wetten in de maak om biodiversiteit beter te beschermen, zoals de EU-bossenwet en de Nederlandse MVO-wet. IUCN NL adviseert organisaties over het implementeren van biodiversiteitsbeleid.
Onze ondersteuning kan variëren van het begeleiden van een workshop of kennissessie over een bepaald onderwerp tot het uitvoeren van een onderzoek of het opstellen van een biodiversiteitsstrategie voor de organisatie.