Headerfoto: goudmijn in Madre de Dios in Peru. © Dan Laffay

Natuurbeschermers in Madre de Dios

Peru is een van de meest gevaarlijke landen ter wereld voor milieu- en mensenrechtenbeschermers. In het Global Witness-rapport van 2021 stond het Andesland op de negende plaats. Sinds het begin van de COVID-19 pandemie in 2020 zijn er zeventien Peruaanse milieuactivisten gedood, waarvan twee in Madre de Dios.

Madre de Dios ligt in het zuidoosten van Peru, in het Amazonegebied. Het is een van ’s werelds meest biodiverse regio’s en het thuis van zeven groepen oorspronkelijke bewoners. Ongeveer 3,8 miljoen hectare van de natuur in het gebied is beschermd, maar het gebied is ook het epicentrum van illegale mijnbouw en andere activiteiten die een serieuze bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de lokale bevolking. Milieu- en mensenrechtenbeschermers maken zich hard voor beide.

‘De informatie die het project verzamelt draagt bij aan de ontwikkeling van bottom-up voorstellen en instrumenten voor overheidsbeleid dat écht is afgestemd op de situatie van deze beschermers, met specifieke aandacht voor de situatie van inheemse vrouwen.’

Liliana Jauregui – Senior Expert Environmental Justice

PIDDA steunt mensen die opkomen voor de natuur

Het project ‘Inclusieve Bescherming van Natuurbeschermers in het Amazonegebied’ (Protección Inclusiva de los Defensores Ambientales en la Amazonía – PIDDA in het Spaans) heeft als doel het nationale beschermingssysteem voor milieu- en mensenrechtenbeschermers te verbeteren. Samen met onze Peruaanse partner Sociedad Peruana de Derecho Ambiental (SPDA), belichten we de situatie van vooral vrouwelijke natuurbeschermers de deelname van hun gemeenschappen aan de ontwikkeling van overheidsbeleid bevorderen.

Milieu- en mensenrechtenbeschermers in Madre de Dios in Peru lopen veel risico. Vrouwen staan vaak aan de frontlinie bij het verdedigen van hun natuur en mensenrechten, terwijl zij meer risico lopen. © Giancarlo Shibayama / SPDA

Hoe ondersteunen wij natuurbeschermers in Madre de Dios?

  • We analyseren de toegang tot rechten van vrouwelijke natuurbeschermers. Een diepgaand begrip van hun situatie stelt ons in staat om hen effectief te ondersteunen.
  • We versterken de leiderschapsvaardigheden van (inheemse) vrouwelijke natuurbeschermers en bieden ondersteuning op het gebied van veiligheid en andere vlakken.
  • We maken hun verhalen zichtbaar voor een breder publiek door het netwerk van mensen die communiceren over milieu- en mensenrechtenschendingen in Peru te versterken. Daarnaast ontwikkelen en verspreiden we via SPDA informatie over en voor de mensen die opkomen voor de rechten van de natuur.
  • We pleiten bij ministeries voor bottom-up voorstellen met extra aandacht voor gender- en interculturele uitdagingen, om de bescherming van milieu- en mensenrechtenbeschermers institutioneel te verbeteren.
  • We ontwikkelen een routekaart op basis van de lessen die uit het project zijn getrokken. Dit zal een hulpmiddel zijn voor instanties om beleid te versterken en hun activiteiten in andere contexten te verbeteren, met nadruk op het gender- en interculturele perspectief.

Samenwerking met lokale partners

Om ervoor te zorgen dat onze projectactiviteiten milieu- en mensenrechtenbeschermers in Madre de Dios effectief ondersteunen, werken we nauw samen met lokale partners, zoals maatschappelijke organisaties en de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Deze samenwerkingsverbanden zijn essentieel voor het creëren van waardevolle en betrouwbare gegevens.

Via onze projectpartner SPDA werken wij samen met twee community-based organisations: FENAMAD (Federación Nativa del Río Madre de Dios y Afluentes) en CDG (Comité de Gestión de la Reserva Nacional Tambopata).

Het Agence Française de Développement (AFD) implementeert het Franse beleid op het gebied van internationale ontwikkeling en solidariteit. Door financiering van ngo’s en de publieke sector, en van onderzoek en publicaties, ondersteunt en versnelt AFD transities naar een eerlijkere, veerkrachtigere wereld.

Meer informatie?

Liliana Jauregui
Liliana Jauregui
Senior Expert Environmental Justice
Carolina Valladares IUCN NL
Carolina Valladares
Expert Environmental Justice