Deel

Pagina delen met AddThis

Veilige haven voor unieke Armeense flora en fauna

Door het leasen van uniek natuurgebied in de Kaukasus worden kwetsbare soorten beschermd tegen jagers. Met steun van IUCN NL kunnen luipaarden en beren daarom overleven.

Probleem

Het Khosrov reservaat in Armenië is een uniek natuurgebied. Het telt vele soorten watervogels en roofvogels, zoals arenden en gieren, en maar liefst 40 zoogdiersoorten, waarvan sommige alleen in dit deel van de Kaukasus voorkomen. Helaas worden onder andere de Perzische panters, lynxen, moeflons (wilde schapen), beren en bezoargeiten er met uitsterving bedreigd. Het grootste gevaar komt van jagers, maar ook van nabijgelegen boeren. Zij laten hun vee in het reservaat grazen en verstoren daarmee de habitat van de natuurlijke bewoners.

Aanpak

De Armeense partnerorganisatie FPWC (Foundation for the Protection of Wildlife and Cultural Assets) ontving 20.000 euro van IUCN NL uit de Small Grants for the Purchase of Nature (SPN). Dit geld is gebruikt voor de lease van 839 hectare grond in de kwetsbare randgebieden van het reservaat. Daarnaast heeft FPWC, dat ook steunt ontvangt van onze Britse partner World Land Trust, een gebouw voor parkwachters gebouwd. Zij houden streng toezicht op het park.

Resultaten

Het FPWC Wildlife Refuge vormt meer en meer een veilige haven voor flora en fauna. Dit blijkt uit het feit dat de bedreigde Perzische panter in juli 2013 voor het eerst in acht jaar weer in het park werd gesignaleerd.  Ook beren, moeflons en andere dieren worden steeds vaker door de parkwachters gespot. Het aantal bezoargeiten is toegenomen en de beesten zijn bovendien minder schuw – een teken dat zij zich op hun gemak voelen.

Het reservaat biedt bovendien voordelen voor de plaatselijke bevolking en krijgt daardoor lokaal veel steun. Er zijn vier parkbeheerders aangenomen en in de toekomst zal ecotoerisme banen creëren voor de mensen uit het nabijgelegen dorp Urtsadzor.

safe_haven_for_unique_armenian_flora_and_fauna

DeelPagina delen met AddThis