Met hulp van IUCN NL bracht partnerorganisatie Global Witness een rapport uit met schokkende cijfers over de illegale houtexport van Birma naar China. Het rapport bracht de Chinese overheid ertoe maatregelen te nemen tegen de destructieve ontbossing in haar buurland.

Headerfoto: Illegal logging © Piet Wit

Probleem

In het noorden van Birma, in de provincie Kachin, vind je een van de meest bosrijke gebieden van Zuidoost Azië. De bomen worden echter in groot tempo gekapt voor illegale export naar China. Hierdoor verdwijnen kostbare stukken natuur en komen bedreigde soorten als de tijger in gevaar. Ook de lokale bevolking ondervindt de gevolgen van de ontbossing aan den lijve: steeds vaker ontstaan er bosbranden en kampen de Birmezen met periodes van ernstige droogte. In juli 2004 werden zij getroffen door de grootste overstroming in dertig jaar. Economisch gezien heeft de lokale bevolking bar weinig profijt van de aanwezigheid van de Chinese houtkapfirma’s: de banen gaan naar Chinese werkers in plaats van naar de dorpelingen. In ruil voor een kapvergunning beloven sommige Chinese houtkapfirma’s dat zij elektriciteit aanleggen, of voor betere watervoorziening zorgen. Dit blijken vaak holle beloftes.

Aanpak

In 2004 en 2005 deed de Britse organisatie Global Witness onderzoek in het gebied langs de Chinees-Birmese grens. Met behulp van veldwerk en interviews kregen zij vat op de problemen rond de illegale houthandel: op welke schaal vinden deze praktijken plaats? Wie zijn erbij betrokken? Wat zijn de gevolgen? En wat moet China doen om het tij te keren? Global Witness presenteerde haar inzichten en aanbevelingen in een onthullend rapport, getiteld ‘A Choice for China’. Dit onderzoek werd mede gefinancierd door IUCN NL.

Resultaat

Global Witness bracht opzienbarende cijfers aan het licht: uit het rapport bleek dat elke 7 minuten een truck met maar liefst 15 ton illegaal gekapt hout de grens naar China overstak. Gedreven door wereldwijde media-aandacht als gevolg van het rapport besloot China tot maatregelen om de handel stop te zetten. Dankzij de acties van de Chinese overheid is de illegale export inmiddels sterk teruggelopen: in 2008 constateerde Global Witness een daling van 70 procent ten opzichte van 2005.

Meer weten?

Mark van der Wal
Senior Expert Ecosystems & Extractives