Deel

Pagina delen met AddThis

Jarenlange lobby leidt tot sluiting mijnen voor natuurbehoud

9 februari 2017

Goed nieuws voor onze partnerorganisaties en lokale gemeenschappen in de Filipijnen: minister Gina Lopez van Milieu kondigde afgelopen week de sluiting aan van de helft van de grootschalige mijnen in het land. Mijnbouw zorgt in de Filippijnen voor grote problemen zoals vervuiling, landconflicten en kaalkap van bossen.

Lopez besloot eerder deze week 23 van de 41 mijnen te sluiten. Vijf andere mijnen worden tijdelijk stilgelegd en de vergunning voor 75 toekomstige mijnen wordt opgeschort. Maartje Hilterman, projectleider Azië, spreekt enthousiast over dit resultaat: “De sluiting van deze mijnen is een direct resultaat van de audit van alle operationele mijnen die Lopez afgelopen najaar heeft laten doen. Onze partners, met name ATM en ELAC, hebben zich hard ingezet om Minister Lopez aan te zetten deze audit uit te voeren.” 

De Filipijnse overheid is de enige die de schadelijke ontwikkelingen van mijnbouw een halt toe kan roepen. Daarom doen onze lokale partnerorganisaties er, samen met lokale gemeenschappen die onder mijnbouw te lijden hebben, al jaren alles aan om politici ervan te doordringen dat de natuur in het land van grote waarde is voor het welzijn en welvaart van haar inwoners.

Verscherping van de mijnbouwwet

In juli 2012 resulteerden de inspanningen van de IUCN NL partnerorganisaties in een verscherping van de nationale mijnbouwwet op milieu- en sociaal gebied middels een amendement. De audit, die voorafging aan Lopez’ besluit over te gaan tot het sluiten van alle mijnen in functionele watersheds, vloeide voort uit dit amendement, maar werd door de vorige regering niet tot uitvoering gebracht. “Onze partnerorganisaties gelden inmiddels als belangrijke adviseurs voor Lopez en hebben gedurende het proces veel bewijsmateriaal aangeleverd. Zo wisten ze haar te overtuigen tot actie over te gaan,” aldus Hilterman.

IUCN NL steunt haar partnerorganisaties bij het overbrengen van het belang van natuurbehoud. Via workshops en trainingen werken we aan het vergroten van de kennis over relevant beleid. Ook adviseren we over de juiste strategie om dit beleid te beïnvloeden. Mede dankzij deze investering in capaciteitsopbouw en financiële steun voor hun belangrijke werk zijn deze organisaties uitgegroeid tot effectieve pleitbezorgers die een stevig tegenwicht bieden aan de misstanden die de mijnbouwsector veroorzaakt.

De Filipijnse anti-mijnbouwalliantie ATM juicht de beslissing van Lopez toe, maar maakt zich alvast op voor de reactie van de mijnbouwsector. “We verwachten dat de mijnbouwsector hier tegen in beroep gaat. Maar we zijn er klaar voor om meer misstanden aan de kaak te stellen,” aldus Jaybee Garganera in een verklaring op de website van ATM.

Ondersteund door het programma Shared Resources, Joint Solutions, blijven onze partnerorganisaties samen met andere maatschappelijke organisaties lobbyen voor strengere wetgeving waarbij rekening wordt gehouden met land- en mensenrechten, veiligheids- en milieueisen en de effecten van mijnbouw op klimaatverandering.

Lees meer verhalen uit Shared Resources Joint Solutions

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Maartje Hilterman