Strand beschermd door AlTo op Tompotika Foto Stephanie Broekarts / IUCN NL

Landaankoopfonds: urgente actie voorkomt mijnbouw in leefgebied van de maleo in Indonesië

Met een urgente landaankoop heeft Alliance for the Tompotika Conservation belangrijk leefgebied van de maleo op het Indonesische eiland Sulawesi veiliggesteld. De natuurorganisatie heeft met steun van het Landaankoopfonds een gebied van 24 hectare aangekocht dat anders in handen zou vallen van een mijnbouwbedrijf. Mijnbouw vormt een toenemende bedreiging voor de natuur in Indonesië.

Headerfoto: Strand beschermd door AlTo op Tompotika. Alle foto’s op deze pagina: © Stephanie Broekarts / IUCN NL

Belangrijke natuur beschermd

De maleo heeft de status Ernstig Bedreigd op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Een van de dingen die de soort bijzonder maakt, is dat de vogel zijn eieren begraaft op zandstranden. Alliance for Tompotika Conservation (AlTo), een lokale organisatie waar IUCN NL via verschillende projecten mee samenwerkt, maakt zich hard voor het redden van deze en andere unieke soorten op Tompotika, een schiereiland van het Indonesische Sulawesi.

De 24 hectare dat is veiliggesteld heeft een strategische locatie: het bestaat uit drie stukken bos middenin in een corridor die verschillende leefgebieden van de maleo’s met elkaar verbindt. Het breidt het natuurgebied dat al door AlTo wordt beschermd verder uit. De nieuwe aankoop werd mogelijk gemaakt door financiële steun van het Landaankoopfonds, die op korte termijn kon worden gerealiseerd.

Maleo’s op neststrand
Mijnbouw op Tompotika

Regenwoud van belang voor mens en dier

Het regenwoud van Tompotika beslaat ongeveer 83.000 hectare. Naast de maleo leven hier acht andere soorten die nergens anders op aarde voorkomen. Bovendien is het woud van groot belang voor de 75.000 mensen die in het gebied leven. Zo slaat het CO2 op, zuivert het water, voorkomt het overstromingen en levert het woud hout, rotan en damarhars.

Stroperij, houtkap en landbouwexpansie bedreigen de regio’s biodiversiteit. Dankzij de inspanningen van AlTo, onder meer strategische landaankoop en samenwerking met de mensen bij Mount Tompotika, groeide in dat gebied de populatie maleo’s tussen 2006 en 2019 weer gestaag.

Nikkelmijnbouw vormt een toenemende bedreiging voor de natuur op Tompotika. Dit metaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor roestvrij staal, maar ook voor de oplaadbare accu’s van elektrische auto’s.

Toenemende dreiging van mijnbouw

Nikkelmijnbouw vormt momenteel een toenemende bedreiging voor de natuur op Tompotika. Dit metaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor roestvrij staal, maar ook voor de oplaadbare accu’s van elektrische auto’s. Indonesië heeft de grootste nikkelvoorraden ter wereld. Tussen 2014 en 2022 is de nikkelproductie in het land verveertienvoudigd.

Samen met AlTo en andere partnerorganisaties pleit IUCN NL voor een eerlijke energietransitie met zo min mogelijk impact op mens en natuur. Zowel in Nederland als in de landen waar de grondstoffen gewonnen worden.

Meer informatie over het Landaankoopfonds?

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation