Nickelmine near Siuna, Central Sulawesi

Investeerders wereldwijd roepen op tot verantwoorde mijnbouw in de nikkelindustrie

De energietransitie vereist het gebruik van mineralen zoals nikkel. Een groeiend aantal rapporten wijst echter op de negatieve milieu – en maatschappelijke impact van nikkelwinning in landen als Indonesië en de Filipijnen. 31 investeerders hebben nu een verklaring ondertekend met als doel om verantwoorde mijnbouwpraktijken en een hogere standaard voor de natuur-, milieu- en sociale impact te integreren in de nikkelketens.

  • 31 investeerders met een gecombineerd beheerd vermogen van US$2.7 biljoen hebben een verklaring ondertekend waarin ze eisen dat bedrijven milieu- en sociale due diligence verbeteren in de nikkelketen voor de batterijen van elektrische voertuigen.
  • Ze pleiten voor de integratie van strenge eisen voor verantwoordelijke mijnbouw in het beleid voor de toeleveringsketens van mineralen.
  • Bedrijven zouden tijdsgebonden toezeggingen moeten doen om een ontbossingsvrije nikkelketen te verwezenlijken.

Nikkel wordt gebruikt om het kathodemateriaal voor lithium-ion batterijen te produceren die onder andere worden gebruikt om elektrische voertuigen aan te drijven. De grootste groei in de vraag naar nikkel in de komende twee decennia wordt verwacht vanuit de Electric Vehicle (EV) industrie.Tegelijkertijd wijst een groeiend aantal rapporten op de negatieve milieu en maatschappelijke impact van nikkelwinning in Zuidoost-Aziatische landen, waaronder Indonesië en de Filipijnen. Veelvoorkomende problemen zijn ontbossing, water- en luchtvervuiling, conflicten met omwonenden en biodiversiteitsverlies.

Met het project Bottom line! zetten we ons met een brede coalitie van maatschappelijke organisaties in voor een eerlijke energietransitie met zo min mogelijk impact op mens en natuur. Eén van onze projectpartners is de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Samen met Rainforest Foundation Norway (RFN) zetten zij zich ervoor in dat 31 investeerders de verklaring ondertekenden met als doel om verantwoorde mijnbouwpraktijken en een hogere standaard voor de milieu impact en social impact te integreren in de nikkelketens. 

Angélique Laskewitz, Executive Director van VBDO, legt uit: ‘De milieuimpact wordt vaak niet meegenomen in het beleid voor de downstream toeleveringsketens van EV-batterijproducenten en EV-fabrikanten. Het vereiste om de rechten van Inheemse Volken en de lokale bevolking te respecteren, zoals is onderkend in de UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples, wordt vaak verwaarloosd. We hebben niet alleen een energietransitie nodig, maar ook een verantwoorde. We verwachten van bedrijven dat ze verbeterde due diligence zullen uitvoeren voor biodiversiteit, vervuiling en klimaatverandering. Bovendien verwachten we dat bedrijven de rechten van Inheemse Volken en lokale gemeenschappen respecteren, evenals een tijdsgebonden toewijding geven om de nikkel keten vrij van ontbossing te maken.’     

Het initiatief wordt gesteund door verschillende nationale en internationale ngo’s, waaronder IUCN NL via de programma’s Forests for a Just Future en Bottom Line!, Earthworks, Transport and Environment (T&E), Mighty Earth, Madani Berkelanjutan, Auriga Nusantara, Fern, Climate Rights International, Forest Watch Indonesia, Satya Bumi en AidEnvironment.

Meer weten?

Maartje Hilterman
Project Leader – Forests for a Just Future
Mark van der Wal
Senior Expert Ecosystems & Extractives