‘Gendergelijkheid essentieel voor aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis’
24 september, 2024
‘Gendergelijkheid essentieel voor aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis’
24 september, 2024
196 natuurbeschermers vermoord in 2023, Colombia bovenaan lijst
17 september, 2024
Maandag 25 maart 2024
Headerfoto: Nationaal Park de Hoge Veluwe © Frans de Wit
‘Wij blijven druk uitoefenen en strijden voor het belang van biodiversiteit. Nergens in Europa gaat het zo slecht met natuur als in Nederland. En dat terwijl natuur juist een trouwe bondgenoot is in alle grote uitdagingen waar Europa voor staat. We kunnen er als mens niet zonder, ook niet voor onze voedselzekerheid. En we hebben geen tijd meer te verliezen,’ zegt Jelle de Jong, directeur van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) namens de coalitie van Nederlandse natuurorganisaties* in een eerste reactie.
Het idee achter deze nieuwe wet is om aangetaste natuur in Europa en Nederland helpen herstellen. Meer natuur is hét antwoord op veel problemen, zoals droogte, overstromingen en klimaatverandering. Door de natuurherstelwet na jaren van onderhandelingen weer uit te stellen verliezen we kostbare tijd.
Nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als hier, waar 90% van de natuurlijke leefgebieden en 75% van de soorten in slechte staat verkeert of niet is beschermd.
Nederland wil op verzoek van de Tweede Kamer tegen de wet gaan stemmen. Dat vinden de natuurorganisaties onbegrijpelijk, want juist door ervoor te zorgen dat er meer en vooral gezondere natuur is, komt er ook weer ruimte voor activiteiten die nu aanlopen tegen de stikstofvergunningen die niet meer afgegeven kunnen worden. Door uit te stellen raakt het land voorlopig niet van het slot.
Nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als hier, waar 90% van de natuurlijke leefgebieden en 75% van de soorten in slechte staat verkeert of niet is beschermd. We moeten grootschalig natuur gaan herstellen. Ook buiten beschermde gebieden is dit belangrijk, want anders blijft de natuur te zwak om te overleven. Denk aan het weghalen van dammen in rivieren, het verbinden van natuurgebieden, de aanleg van oesterriffen of het omhoog brengen van het waterpeil in veenweidegebieden. Verbeteren is niet alleen goed voor de natuur zelf maar ook voor onszelf.
*De coalitie van Nederlandse natuurorganisaties bestaat uit Natuur & Milieu, De Natuur en Milieufederaties, Greenpeace Nederland, IUCN NL, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, SoortenNL, Stichting De Noordzee, Waddenvereniging en Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).
24 september, 2024
De aanpak van de klimaat- en biodiversiteitscrisis vereist een geïntegreerde aanpak, waarbij gendergelijkheid centraal staat. Anders is een eerlijk, duurzaam…
17 september, 2024
De Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness heeft zijn jaarlijkse rapport over geweld tegen natuurbeschermers gepubliceerd. De cijfers zijn wederom schokkend: in…