‘Gendergelijkheid essentieel voor aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis’
24 september, 2024
Donderdag 05 november 2020
De afgelopen twee jaar deed Earth League International (ELI) undercover-onderzoek naar illegale handel in jaguars in Bolivia. Vandaag komen zij samen met opdrachtgever van het onderzoek IUCN NL naar buiten met de resultaten van dit onderzoek. ELI onderzocht de criminele netwerken achter deze illegale handel en onthulde de modus operandi van de handelaars, hun transportmethoden, routes en geografische hotspots. Uit het onderzoek komt naar voren dat de vraag naar jaguar-delen afkomstig is uit Azië en dat de handel over het algemeen wordt gerund door Chinese inwoners in Bolivia.
De jaguar is het enige lid van de panthera-familie in Amerika en het is verreweg de grootste kat op het continent. Wetenschappers schatten dat er nog tussen de 130.000 en 208.000 jaguars in het wild leven, voornamelijk in het Amazonegebied. De jaguar is door IUCN geclassificeerd als ‘bijna bedreigd’. In Bolivia leven naar schatting van lokale experts nog 2.000-3.000 jaguars in het wild.
Infrastructuurontwikkelingen en de toestroom van Chinese bedrijven in de afgelopen jaren zijn indirecte drijfveren geweest voor de sterke stijging van de jaguarshandel in Bolivia. Voorheen ontoegankelijke wildernis werd ontsloten en een nieuwe markt met interesse in de jaguar ontstond: de jaguarhandel. Deze wordt gerund door Chinese inwoners van Zuid-Amerika, die voornamelijk leveren aan verkopers in China of banden hebben met groothandelaren in China. Hoewel klanten allemaal Aziatisch zijn, zijn het de Bolivianen die de jaguars doden en de ‘producten’ leveren.
Jaguars worden gestroopt vanwege hun vlees, hoektanden, botten en huid. Andrea Crosta, de medeoprichter van ELI zegt: ‘Chinezen schrijven medicinale kracht toe aan jaguar-onderdelen en gebruiken vaak jaguar-hoektanden in sieraden om sociale status te symboliseren. Ons team kreeg honderden jaguar-tanden te koop aangeboden. Handelaren legden ons uit dat de grotere hoektanden de voorkeur hebben boven de kleine, omdat er dan meer ruimte is voor decoratief snijwerk.’
Hoektanden van de jaguar worden ook in China verkocht als vervangers voor tijgerhoektanden vanwege hun grote formaat. Het onderscheid is bijna niet te zien. Om de verwarring compleet te maken, worden jaguars in China ‘Amerikaanse tijgers’ genoemd. De verminderde beschikbaarheid van tijgerdelen in Azië, gecombineerd met de groeiende vraag in Oost- en Zuidoost-Azië en de toegenomen Chinese aanwezigheid in Latijns-Amerika, lijken samen een ‘perfecte storm’ veroorzaakt te hebben, met als gevolg een toename van de handel in jaguarproducten naar China.
Er zitten professionele netwerken achter de handel in jaguarproducten, blijkt uit het ELI-onderzoek. De door ELI geïdentificeerde personen, hebben solide transnationale netwerken waarmee ze zonder grote problemen jaguarproducten en andere illegale goederen van Zuid-Amerika naar China kunnen smokkelen. De goederen worden over het algemeen per vliegtuig vervoerd, waarbij individuele personen ze in bagage of op hun lichaam meesmokkelen.