Het partnerschap, een platform, een springplank
15 juli, 2024
Vrijdag 01 juli 2022
Koen de Geus maakt met zijn toerfiets een 20.000 kilometer tellende tocht door Midden- en Zuid-Amerika om geld in te zamelen voor natuurbehoud. Onderweg bezoekt hij lokale natuurorganisaties die met steun van het IUCN NL Landaankoopfonds een natuurgebied hebben aangekocht of uitgebreid. Fundación EcoMinga is de negende organisatie die de Fietsende vogelaar bezoekt. Deze Ecuadoraanse natuurorganisatie zet zich in voor het behoud van de unieke bossen die hotspots zijn voor endemische soorten.
Headerfoto © Fundación EcoMinga
Ecuador is, met dank aan de gevarieerde geografie en haar klimaat, een van de landen de grootste biodiversiteit ter wereld. De bossen aan de westkant van de Andes hebben een bijzonder hoog aantal inheemse soorten. Helaas zijn deze bijzondere bossen bijna volledig verdwenen: tussen 1940 en 1990 werd ongeveer 90% vernietigd. In deze westelijke uitlopers van het Andesgebergte liggen twee belangrijke biodiversiteitshotspots, de tropische Andes en Tumbes-Choco-Magdalena.
Helaas worden deze gebieden geteisterd door illegale houtkap en jacht. Ook nieuwe mijnbouwconcessies vormen een bedreiging voor het ecosysteem en de manier van leven van de lokale bevolking.
Fundación EcoMinga wil daarom deze natuur beschermen. De stichting werd in 2006 opgericht en beheert momenteel 8000 hectare privé-beschermd gebied bestaande uit 12 verschillende reservaten. Het Rio Zuñac-reservaat maakt deel uit van het stroomgebied van de Rio Pastaza, gelegen tussen Puyo en Baños. De meeste van deze reservaten grenzen aan nationale parken, die leefgebieden van endemische en andere soorten op grotere hoogte beschermen. EcoMinga breidt deze natuurgebieden uit tot de lagergelegen biodiversiteitshotspots.
Dankzij de biodiversiteitshotspots komen er in Ecuador veel endemische soorten. Dit zijn soorten die uitsluitend voorkomen in een (afgeschermd) geografisch gebied. Vaak zijn dit relatief kleine gebieden waardoor ze vaak over het hoofd gezien worden en daarom ook vatbaar zijn voor uitsterving.
Het team van EcoMinga doet daarom onderzoek naar onbekende (endemische) soorten om deze gericht te kunnen beschermen. Tijdens verschillende veldexpedities in Ecuador heeft de stichting vele soorten planten en dieren aangetroffen die nieuw zijn voor de wetenschap, waaronder meer dan 50 nieuwe orchideeënsoorten – sommige kleiner dan een vingernagel.
Een van deze soorten is een geslacht van de zeldzame Dracula orchidee, waar een reservaat naar is vernoemd. Ook is er onlangs in het gebied een nieuwe ondersoort ontdekt van de kleine bosmuis van het genus Chilomys.
Het stroomgebied van de Manduriacu-rivier en de omliggende Toisan Cordillera bevinden zich op het kruispunt van twee biodiversiteitshotspots. Omdat deze regio een extreem hoge biodiversiteit heeft, richtte EcoMinga hier het 400 hectare grote Rio Manduriacu Reservaat op.
Dit reservaat is, voor zover bekend, het enige leefgebied van de Tandayapa Andes Pad (Rhaebo olallai). Deze pad leek uitgestorven, maar werd enkele jaren geleden herontdekt in Ecuador, samen met onder andere de ernstig bedreigde Bruinkopspinaap (Ateles fusciceps fusciceps).
Fundación EcoMinga werkt ook aan het verbinden van geïsoleerd geraakte bosfragmenten. Met steun van het IUCN NL Landaankoopfonds kocht de natuurorganisatie in 2018 een stuk land van 132 hectare. Dankzij deze aankoop was de stichting in staat om twee delen van het reservaat te verenigen en een corridor te creëren tussen twee andere voorheen gescheiden beschermde bossen. Dit stuk zal als een biologische corridor dienen voor de diersoorten in het gebied en een deel van het enige bekende habitat van de Tandayapa Andes Pad (R. olallai) beschermen.
Dankzij het werk van EcoMinga, haar partners en de lokale gemeenschappen is het beschermde gebied weer een veilige plek voor bedreigde diersoorten en een epicentrum van biodiversiteit.
Koen de Geus fietste door Midden- en Zuid-Amerika om geld in te zamelen voor natuurbehoud via het IUCN NL Landaankoopfonds. Bekijk zijn avontuur op: