Deel

Pagina delen met AddThis

Na de Democratische Republiek Congo en Brazilië is Indonesië het meest beboste land ter wereld. Jaarlijks wordt ongeveer een miljoen hectare grond ontbost, door houtkap of (aangestoken) bosbranden, om er bijvoorbeeld palmolieplantages te kunnen starten. Maar het leefgebied van inheemse gemeenschappen en de unieke flora en fauna zijn niet reddeloos verloren.

Tweederde van de 94 miljoen hectare Indonesische regenwouden staan in Papua en Kalimantan. In Papua leven onder meer bedreigde orchideeën, paradijsvogels en boomkangoeroes. In Kalimantan worden leefgebieden bedreigd van orang-oetans, Borneo pygmee-olifanten en neushoorns.

De constitutionele rechtbank in Indonesië heeft in 2013 bepaald dat de staat geen zeggenschap meer heeft in gebieden van inheemse gemeenschappen.  Zij hebben het recht om bossen op een duurzame manier te beheren. De regering neemt de laatste jaren wetten aan die veel kunnen betekenen als ze worden nageleefd.  Zo heeft de regering bepaald dat bedrijven vervolgd kunnen worden als er brand uitbreekt in hun gebied, ook al beweren ze dat zij de brand niet hebben laten ontsteken.

IUCN NL heeft in ruim 20 jaar een goed netwerk opgebouwd met lokale partnerorganisaties. Onze lokale partners pleiten bij het ministerie van bosbouw tegen verdere uitbreiding van plantages en voor verduurzaming van bestaande plantages.

Onze partnerorganisaties houden rondetafelgesprekken met bedrijven over het verduurzamen van palmolie: de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). IUCN NL pleit zelf in Brussel voor een duurzamer palmoliebeleid in Europa. De Nederlandse regering heeft zich inmiddels daarachter geschaard.

De ruimte waarbinnen organisaties kunnen opereren, wordt kleiner, mede door de opkomst van religieus extremisme. Maatregelen die bedoeld zijn om terroristen aan te pakken, treffen ook ngo’s.

 

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.