European Forest (c) Yaroslav Shuraev

1,2 miljoen stemmen voor een sterke Europese bossenwet overhandigd

Minister Carola Schouten nam op 14 december 2020 symbolisch bijna 1,2 miljoen stemmen voor een sterke Europese bossenwet in ontvangst. ‘Wat een indrukwekkend resultaat! Dit kunnen we niet zomaar naast ons neerleggen. We zetten de schouders eronder om dit signaal om te zetten in maatregelen,’ zei de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Headerfoto: European Forest © Yaroslav Shuraev

In Brussel nam Eurocommissaris Frans Timmermans tegelijkertijd de oproepen in ontvangst: ‘We zijn vastberaden om serieus werk te maken van het tegengaan van ontbossing. Niet alleen ver weg, maar ook hier in Europa. We willen laten zien dat elke Europeaan iets kan doen tegen ontbossing. We hebben wetgeving nodig, zodat mensen precies weten wat ze kopen. Het uiteindelijke doel moet zijn dat producten gelinkt aan ontbossing niet meer in de EU te koop zijn.’

Together4Forests

De afgelopen maanden konden Europeanen hun stem uitbrengen in een zogenoemde publieksconsultatie van de Europese Commissie. Meer dan 160 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa, waaronder IUCN NL, maakten zich met de campagne #Together4Forests hard voor een krachtige wet. Volgens de coalitie is een Europese Bossenwet een unieke kans om de betrokkenheid van Europa bij wereldwijde ontbossing te stoppen.

Heleen van den Hombergh, senior expert agro-commodities bij IUCN NL, zegt: ‘Geweldig dat zoveel burgers en organisaties hun stem hebben laten horen voor strengere wetgeving tegen ontbossing in ketens zoals soja, palm olie, cacao of vlees. De volgende cruciale stap is nu het ontwerp van deze wet en de bijbehorende ondersteunende maatregelen.’

Nederland topimporteur

Samen zijn de EU-lidstaten verantwoordelijk voor ruim een derde van de wereldwijde import van producten waarvoor ontbost is. De Europese Commissie werkt aan wetgeving die bossen en andere natuur wereldwijd hiertegen moet beschermen. Nederland heeft als topimporteur en doorvoerhaven van soja, palmolie en cacao een grote verantwoordelijkheid om illegale en legale ontbossing te stoppen. Samen met Greenpeace, Wereld Natuur Fonds, Vogelbescherming Nederland, Both ENDS en Tropenbos International riep IUCN NL de minister op om in Brussel het voortouw te nemen en andere lidstaten aan te sporen om een sterke Europese Bossenwet te steunen.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.