Speurhonden ingezet in strijd tegen illegale jaguarhandel in Suriname

Van 15 tot 25 november reisde een team met speurhonden af naar Suriname om daar te ondersteunen bij het bestrijden van de illegale handel in wilde dieren. Het team was uitgenodigd door de Surinaamse autoriteiten en maakt deel uit van een speciale missie om de illegale handel in wilde dieren tegen te gaan.

Illegale handel in wilde dieren neemt serieus toe

Er zijn sterke aanwijzingen dat de handel in en vraag naar delen van de jaguar, in het bijzonder de hoektanden, de laatste jaren enorm zijn gestegen. De jaguarpopulaties in Zuid-Amerika zijn in de laatste 20 jaar met bijna 25 procent afgenomen. Hoeveel jaguars er nog precies zijn is lastig te zeggen omdat de dieren erg teruggetrokken leven, maar schattingen lopen uiteen van 130.000 tot 210.000. Het beschermen van jaguars is belangrijk voor de algehele biodiversiteit en het behoud van de ecosystemen waar zij onderdeel van uitmaken.

Waar voorheen incidenteel op de jaguar gejaagd werd, gebeurt dit steeds vaker doelbewust. ‘De illegale handel in jaguars en andere in het wild voorkomende dieren, zoals de recent ontdekte smokkel van zangvogels op onze internationale luchthaven, neemt serieus toe en moet gezamenlijk worden bestreden’, zegt de Desk Milieu van het Openbaar Ministerie van Suriname hierover.

Eerder onderzoek toont ook aan dat professionele criminele netwerken achter de jaguarhandel zitten, die veelal ook verbonden zijn aan andere vormen van criminaliteit zoals illegale wapenhandel en drugs.

Speciale missie in de strijd tegen illegale handel in wilde dieren

Suriname heeft zich volledig gecommitteerd aan de bescherming van de jaguar, en benadrukte tijdens de Jaguar 2030 Forum-bijeenkomst in 2018 en CITES COP18 ook het belang ervan.

In lijn daarmee heeft het Surinaamse Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer in overleg en in samenwerking met onder andere het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Suriname, de douane, de N.V. Luchthavenbeheer en de N.V. Canawaima, de afgelopen periode een speciale missie uitgevoerd om de strijd tegen de illegale handel van wilde dieren aan te gaan en de capaciteit hiertoe te vergroten. De inzet van de speurhonden maakt deel uit van deze speciale missie.

Speurhonden uitermate geschikt

De speurhonden werden getraind om specifiek in Suriname voorkomende wilde dieren (en producten ervan), zoals zeeschildpadden en jaguars, op te sporen bij de grensposten en andere controlepunten in Suriname. ‘Speurhonden zijn uitermate geschikt voor dit werk’, legt Wesley Visscher van Scent Imprint Conservation Dogs uit. ‘Ze hebben een uitstekend reukvermogen en kunnen getraind worden om zo’n 10 verschillende geuren te herkennen.’

Operation Jaguar

De missie maakt onderdeel uit van het project Operation Jaguar dat zich richt op het tegengaan van jaguarstroperij in Zuid-Amerika. Operation Jaguar is een samenwerking tussen IUCN NL, IFAW en Earth League International. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

In dit radio-interview vertelt Elske Swets, hoofd communicatie bij IUCN NL over de rol van speurhonden in het opsporen van wildlife crime.

Meer weten?

Liliana Jauregui
Liliana Jauregui
Senior Expert Environmental Justice
Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation