jaguar (c) Svetlana Foote Getty Images via Canva

Rapport: de criminele netwerken achter illegale handel in jaguars in Suriname

Internationale criminele netwerken zijn verantwoordelijk voor de illegale jaguarhandel vanuit Suriname. En deze misdaad staat niet op zichzelf: de criminelen die zich bezighouden met de illegale handel in jaguarproducten zijn vaak ook betrokken bij andere criminele activiteiten, zoals drugshandel, het witwassen van geld en mensensmokkel. In het kader van ‘Operation Jaguar’ heeft onze projectpartner Earth League International (ELI) onderzoek gedaan naar deze criminele netwerken in meerdere Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Suriname.

Als onderdeel van ‘Operation Jaguar’ deed onze projectpartner Earth League International (ELI) de afgelopen jaren onderzoek naar deze criminele netwerken in verschillende Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Suriname.

In totaal identificeerden we 75 personen die betrokken zijn bij de illegale handel in jaguarproducten, waarvan 20 uit Suriname. Ook ontdekten we dat de luchthaven Schiphol een belangrijke rol speelt als doorvoerhaven en eindbestemming voor veel illegale dierlijke producten. Lees meer in het rapport in het rapport Unveiling the criminal networks behind jaguar trafficking in Suriname.

‘De jacht op de jaguar’

Over de illegale jaguarhandel in Suriname maakte televisiepresentator Humberto Tan de film ‘De jacht op de jaguar’. Hij sprak hiervoor met verschillende experts van het Operation Jaguar-team, waaronder Vanessa Kadosoe (Neowild) en Rikkert Reijnen (IFAW). De film is te zien op Videoland. Bekijk hieronder alvast de trailer.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Operation Jaguar

Jaguars in Zuid-Amerika worden steeds vaker gestroopt om hun hoektanden, botten en andere lichaamsdelen. Door de criminele netwerken te ontmaskeren en de opsporing en vervolging door autoriteiten te professionaliseren willen we deze wildlife crime bestrijden, zodat dit toproofdier zijn belangrijke rol in het ecosysteem kan blijven vervullen.

Operation Jaguar was een gezamenlijk project van IUCN NL, International Fund for Animal Welfare (IFAW) en Earth League International (ELI) en werd mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Meer informatie?

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation
Liliana Jauregui
Liliana Jauregui
Senior Expert Environmental Justice