IUCN NL genomineerd voor Anti Fraude Award vanwege bestrijding van wildlife crime

IUCN NL staat in de top 3 van genomineerden voor de Anti Fraude Award 2023. We maken kans op deze bijzondere prijs vanwege ons werk om wildlife crime wereldwijd te bestrijden.

Headerfoto: © Britta Jaschinski/IUCN NL

De Anti Fraude Award wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Fraude Film Festival. De award is een blijk van waardering voor een persoon of een organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude en/of corruptie en daarmee een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie is voor anderen. In 2022 ging de prijs naar John van den Heuvel. Naast IUCN NL staan Opsporing Verzocht en Erwin J. van Eijk van het Nederlands Forensisch Instituut in de top 3 van genomineerden.

‘Wij zijn zeer vereerd dat we tussen deze mooie lijst genomineerden staan vanwege ons werk om wildlife crime te bestrijden en onder de aandacht te brengen bij publiek en politiek,’ vertelt Antoinette Sprenger, senior expert environmental justice bij IUCN NL.  

Jaguarhandelaars in Zuid-Amerika gearresteerd dankzij onderzoek

Stroperij en illegale handel vormen een grote bedreiging voor dieren als de neushoorn, het schubdier en de jaguar. Om te voorkomen dat deze soorten uitsterven, werkt IUCN NL aan de bestrijding van wildlife crime. Naast het aandacht vragen voor de problematiek en de gevolgen van de illegale handel, doet IUCN NL ook onderzoek naar de criminele netwerken die zich met deze criminele activiteiten bezighouden. Zo hebben de Boliviaanse autoriteiten dankzij onderzoek verricht in het kader van ons project Operation Jaguar vijf van de belangrijkste jaguarhandelaars van Zuid-Amerika gearresteerd.

Stroperij gelinkt aan andere illegale handel

Handel in wilde dieren is vaak gelinkt aan andere illegale handelsstromen, zoals drugs, hout en goud, waarbij vaak ook geld wordt witgewassen. Deze misdaad vormt dan ook grote risico’s op het gebied van veiligheid. Zo worden de opbrengsten van illegale handel in dieren (illegal wildlife trade) gebruikt voor het financieren van rebellengroepen in diverse landen.Ook worden elk jaar meer parkwachters en andere natuurbeschermers vermoord blijkt uit onderzoek van Global Witness.

Een einde maken aan stroperij

Om een einde te maken aan stroperij werken we nauw samen met de bevolking ter plaatse. Zij zijn immers de ogen en oren in de gebieden waar de bedreigde soorten leven. Wij trainen hen in het voorkomen en bestrijden van wildlife criminaliteit en om (voortekenen van) stroperij in hun omgeving te herkennen en te rapporteren. Ook helpen we om alternatieve inkomstenbronnen te ontwikkelen, zodat stropen minder aantrekkelijk wordt.

Hoe Nederland wildlife crime kan bestrijden

Nederland kan een belangrijke rol spelen in het bestrijden van wildlife criminaliteit. Bijvoorbeeld door het opstellen en implementeren van een nationaal actieplan ter voorkoming van illegale handel in dieren en door bij te dragen aan het Europese Wildlife Crime Action Plan.

Ook het beter handhaven van bestaande wet- en regelgeving op het gebied van de illegale handel in dieren en uitvoerigere controle op de illegale handel in dieren bij de doorvoerhavens (Rotterdam, Schiphol) kan een belangrijke rol spelen in de bestrijding van wildlife crime.

Uitreiking award

De Anti Fraude Award wordt op donderdag 2 november uitgereikt in het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.

Antoinette Sprenger
Senior Expert Environmental Justice