Wat deed IUCN NL in 2022? Bekijk ons jaarverslag

In ons jaarverslag blikken we aan de hand van een kleine twintigtal inspirerende verhalen terug op de mijlpalen die wij in 2022 samen met onze internationale partners en Nederlandse IUCN-leden bereikten.

Het was een bewogen jaar voor natuurbeschermingsorganisaties, waaronder IUCN NL. Overal ter wereld is de natuur in het hart van beleid en politiek terechtgekomen. Het stemt hoopvol dat in december 194 landen instemden met een nieuwe wereldwijde strategie om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen en om te zetten naar herstel. IUCN NL is er trots op te hebben bijgedragen aan deze mijlpaal door de actieve rol van Nederland hierin te ondersteunen.

Te midden van deze ontwikkelingen slaagden we ook in 2022 erin een aantal concrete resultaten voor natuur en mens te realiseren. Een paar voorbeelden:

  • We financierden zes nieuwe landaankoopprojecten waarmee lokale natuurorganisaties 5.251 hectare kwetsbare natuur in Tanzania, Zuid-Afrika, Colombia, Mozambique en Cambodja veiligstellen.
  • We droegen bij aan 28 beleidsmaatregelen om de natuur te beschermen als onderdeel van ons GLA-programma.
  • We stelden praktische richtlijnen op voor particulier beschermde gebieden, die van cruciaal belang zijn om de wereldwijde 30×30-doelstelling te behalen.
  • We droegen bij aan het herstel van 700 ha bos in het noorden van Ghana.
  • We verstrekten 20.000 euro aan noodfondsen aan zeven lokale partnerorganisaties, bijvoorbeeld voor de bestrijding van bosbranden en juridische ondersteuning van milieuactivisten.
  • We identificeerden 75 personen die betrokken waren bij de illegale handel in jaguars in het kader van Operation Jaguar.
  • We ondersteunden de toegenomen deelname aan besluitvormingsprocessen voor inheemse volkeren en lokale gemeenschappen, waaronder vrouwen en jongeren, in zes landen.

Nieuwe initiatieven

We zijn ook nieuwe initiatieven met nieuwe partners gestart. Met Strengthen the Roots versterken we de fundamenten van lokale maatschappelijke organisaties in Ghana, Indonesië en Bolivia. In Bolivia startten we ook een samenwerkingsproject ter ondersteuning van het 1,2 miljoen ha. grote Nembi Guasu-landschap dat door inheemse volkeren wordt beheerd. In Madagaskar, de Comoren, Mauritius en de Seychellen begonnen we met een subsidieprogramma ter ondersteuning van lokaal geleide natuurbescherming. En in Nederland werkten we aan de ontwikkeling van het nationale biodiversiteitsdashboard dat in 2023 zal worden gelanceerd.

Blader hier door het IUCN NL jaarverslag 2022