Palawan: een natuurparadijs onder druk door de wereldwijde…
23 januari, 2025
Palawan: een natuurparadijs onder druk door de wereldwijde…
23 januari, 2025
Khamai beschermt regenwoud in Ecuador met steun van…
21 januari, 2025
Dinsdag 11 oktober 2022
Headerfoto: Ⓒ Madhushree Narayan via Unsplash
Het is belangrijk dat de eiwittransitie op verantwoorde wijze plaatsvindt, met in de plantaardige ketens zelf ook aandacht voor natuur en mens. Daarvoor is het essentieel dat internationale productieketens van plantaardige ingrediënten aan duurzaamheidseisen voldoen, waar ook ter wereld.
IUCN NL heeft daarom een praktische gids voor verantwoorde plantaardige ketens uitgebracht, met ketenanalyses van AidEnvironment. Deze gids helpt bedrijven bij het inschatten en voorkomen van risico’s en bevat minimumeisen waaraan plantaardige eiwitketens moeten voldoen.
Hoe is het gesteld met het waterbeheer op de amandelplantage? Hebben alle medewerkers die cashewnoten pellen voldoende beschermende kleding tegen de giftige doppen? En hoe is het gesteld met de biodiversiteit in het gebied waar de soja voor menselijke consumptie vandaan komt? Krijgt de natuur voldoende ruimte?
Deze en andere vragen komen aan bod in de Duurzaam plantaardig op wereldschaal – Gids voor internationaal ketenbeheer in de eiwittransitie.
De gids werd gelanceerd op het Plant the Future diner op donderdag 13 oktober. Dit evenement werd georganiseerd door de Transitiecoalitie Voedsel in samenwerking met Nieuwspoort en The Farm Kitchen. Deze coalitie bestaat uit onder meer uit ondernemers, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties, waaronder IUCN NL.
Duurzaam plantaardig op wereldschaal – Gids voor internationaal ketenbeheer in de eiwittransitie bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte gaat in op het wat, hoe en waarom van verantwoorde plantaardige eiwitketens en het tweede gedeelte uit analyses van zestien ketens, welke weergegeven zijn in overzichtelijke factsheets, en een vergelijkend overzicht. Weet ons te vinden voor feedback en meer informatie over de methoden en mogelijkheden.
Factsheet per chain:
23 januari, 2025
Het weelderige eiland Palawan is de thuisbasis van een van de meest biodiverse oerbossen van de Filipijnen. Hier leven unieke…
21 januari, 2025
Stichting Khamai heeft deze maand 42 hectare regenwoud in Ecuador veiliggesteld met steun van het IUCN NL Landaankoopfonds. Dit gebied…