Tijdens een online pre-event van het Partos Innovation Festival op 6 oktober ontdekten wij de relatie van vrouwen, jongeren, inheemse volkeren en lokale gemeenschappen met hun bossen. Hoe beschermen ze hun bossen? Welke rol spelen ze in bosbeheer?

Headerfoto: Foggy forest in Bansoa, Cameroon (c) Edouard TAMBA on Unsplash

Vrouwen en jongeren uit inheemse- en lokale gemeenschappen spelen een sleutelrol als natuurbeschermers. Ze verdedigen hun land tegen verwoestende activiteiten zoals olie-exploratie en mijnbouw.

Daarnaast zijn zij essentieel voor de voedselproductie van hun huishoudens en gemeenschappen, het verzamelen van medicinale planten en water en het duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Zij beschermen en verspreiden ook veel van de traditionele kennis over de natuur.

Bekijk de opname van het evenement

Na de verhalen van sprekers Carmen Miranda (president van SAVIA Bolivia) en Freddie Kalibwani (Resource Mobilisation Manager bij ECOTRUST in Oeganda), volgde een levendige discussie. De sessie werd gemodereerd door Frederique Holle, gender focal point bij IUCN NL.

Kon je er niet bij zijn? Hieronder kun je de (Engelstalige) sessie terugkijken!

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Meer weten? Neem contact op met:

Frederique Holle
Expert Environmental Justice