Deel

Pagina delen met AddThis

[Blog] Geen druppel, maar een golf van verbindend leiderschap in de Chaco

21 juni 2016

Bette Harms bezocht de “Encuentro Mundial del Gran Chaco”, een conferentie over een van de grootste droogbossen van Zuid-Amerika. Haar conclusie: de sleutel tot een goede waterbalans in dit droge gebied is samenwerking.

Het is juni 2016 in Villa Montes… wacht, waar?

Villa Montes, één van de zuidelijkste urbane gebieden in de Chaco, tussen Bolivia en Paraguay, minstens 30 uur reizen vanuit ons Nederige landje. Ik hijs mijn koffer de trap van het hotel op en bots bijna tegen het aankondigingsbord van de “Encuentro Mundial del Gran Chaco”, de internationale bijeenkomst over de Chaco, aan. Op het bord staat iets herkenbaars: het logo van IUCN NL. Maar wat doet dat hier?

Samenkomst voor behoud van de Chaco

De Chaco is een gebied van meer dan een miljoen vierkante kilometer dat zich uitstrekt over Bolivia, Paraguay en Argentinië. In het gebied leven niet alleen de jaguar en de miereneter, maar ook meer dan 27 etnische groepen met meer dan 5 taalgroepen. Het bijzondere aan deze internationale bijeenkomst, die georganiseerd wordt door onder andere onze partners Nativa en Fundacion Natura, is dat in het midden van dit droge uitgestrekte gebied werkelijk iedereen bij elkaar komt.

Uitkijkje over de rivier Pilcomayo Gezamenlijk doel

Over ons hoofd vliegt een vliegtuigje met daarin de vicepresident, met zijn gevolg van mannen met serieuze gezichten en vele onderscheidingen en een stevige divisie van beveiligers strak in het pak. Naast deze man op het podium is ook de zaal overvol. Er zijn meer dan 1.200 mensen aanwezig uit Paraguay, Bolivia en Argentinië. Van burgemeesters en bedrijven tot inheemse gemeenschappen, veehouders en natuurorganisaties. Allen met één gezamenlijk doel: de samenwerking versterken om de Chaco te behouden. Want de grootste uitdaging in dit droge gebied is het zorgen voor een goede watervoorziening. En dat is niet gemakkelijk in een gebied waar de uitbreidende veeteelt de toch al schaarse hoeveelheid water verder onder druk zet.

Waterbalans onder druk

In Paraguay en Bolivia leven nu al meer dan 5.800.000 koeien. In de komende jaren moet dat alleen maar meer worden. Voor deze agro-expansie is veel water en land nodig. Bovendien zorgt de begrazing door die miljoenen koeien ervoor dat het bos niet meer terug groeit, terwijl het bos juist zo belangrijk is voor het behoud van een goede waterbalans in het gebied.

Gisteren ontmoetten we de vertegenwoordigers van de Guarani. Allen met officieel ogende traditionele hoeden en een sterke affiniteit voor Facebook en het kauwen van coca-bladeren. De Guarani zijn de grootste inheemse gemeenschap van de Boliviaanse Chaco. Een groep voor wie een stabiele watervoorziening van levensbelang is.

Vraag om versterking

“Wat valt je aan ons op?”, vraagt één van de Guarani. De groep rondkijkend, constateer ik dat ze allemaal ongeveer even oud zijn. Geen grijze haren en geen jeugdig vuur aan deze tafel. Het is een generatie die in 2008 een jaar capaciteitsopbouw ontving en daardoor is uitgegroeid tot de leiders van hun gemeenschap. Zowel deze inheemse gemeenschappen als de lokale overheid vragen om versterking - in kennis, in capaciteiten en in de samenwerking - om de Chaco te beschermen. Want dat kan geen van de partijen alleen – samenwerking is nodig. Er is behoefte aan niet enkel een druppel, maar een golf van verbindend leiderschap. Ons programma Shared resources, joint solutions, in strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Wereld Natuur Fonds, zal daarom juist hier de samenwerking tussen de natuurorganisaties en andere partijen met een belang in het landschap ondersteunen, zodat zij gezamenlijk het bos dat hen schoon water geeft beter kunnen beschermen.

Lees meer verhalen uit Shared Resources Joint Solutions

DeelPagina delen met AddThis