Deel

Pagina delen met AddThis

[Blog] Nominatie Heritage Heroes verbetert veiligheidspositie Congolese natuurbeschermers

28 juli 2016

Goed nieuws: het werk van Congolese natuurbeschermers Bantu Lukambo en Josue Kambusa Mukura is bekroond met een nominatie tot IUCN Heritage Hero, een prijs voor mensen die zich inzetten voor natuurlijk werelderfgoed. Tina Lain, senior expert Environmental Justice bij IUCN NL, ziet met eigen ogen hoe deze twee bevlogen mannen hun leven op het spel zetten voor het behoud van Virunga Nationaal Park.

Wereldwijd worden elke week drie natuurbeschermers vermoord, en het geweld neemt alleen maar toe. Ook het werk van Bantu en Josue in DR Congo is niet zonder gevaar. Juist daarom is deze nominatie zo van belang: het is niet alleen een erkenning voor hun harde werk, maar ook een manier om hen meer veiligheid te bieden.

Kostbare natuur

Nergens in Afrika komen meer planten en dieren voor dan in Virunga Nationaal Park. Toch behoort het reservaat al jaren tot de meest bedreigde natuurgebieden ter wereld. Gewapende rebellen, armoede en de komst van oliemaatschappijen die zich in het park willen vestigen zorgen ervoor dat steeds meer kostbare natuur verdwijnt. Als leider van de lokale organisatie IDPE (Innovation pour le Développement et la Protection de l’Environnement) strijdt Bantu al sinds 2000 tegen deze ontwikkelingen, met steun van IUCN NL. Josue, voorman van de lokale vissers, maakt zijn gemeenschap bewust van hoe de vernietiging van de natuur in Virunga hun visvangst beïnvloedt en mobiliseert hen zich te verzetten tegen de olie-exploratie in het park.

Leven in de waagschaal

En daarvoor leggen ze hun eigen leven in de waagschaal. In Virunga Nationaal Park zijn in tien jaar tijd meer dan 150 parkwachters gedood. Ook Bantu wordt regelmatig bedreigd of zelfs opgepakt door het leger, gewapende rebellen en stropers. Josue heeft moeten onderduiken. Daarbij kreeg hij hulp van parkdirecteur Emmanuel de Mérode, die een dag later zelf werd neergeschoten en levensbedreigend gewond raakte.

Toch laten Bantu en Josue zich hierdoor niet weerhouden. Want als geen ander weten zij hoe hard hun werk nodig is. Zonder hun aanwezigheid zullen de kortetermijn economische belangen de overhand krijgen, en zal de stem van de natuur en de bevolking niet gehoord worden.

Bekendheid voor veiligheid

Daarom moeten we alles op alles zetten om hun veiligheidspositie, en die van natuurbeschermers elders op de wereld, te vergroten. Met steun van de Nationale Postcode Loterij werken we daarom aan het project Bescherm de natuurbeschermer, dat natuurbeschermers maximale veiligheid moet bieden tegen intimidatie en geweld. Eén manier is om aandacht te vragen voor de verhalen van bedreigde natuurbeschermers. Door hen bekend te maken, verbeteren we hun veiligheidspositie.

De nominatie tot Heritage Hero is dan ook een ware reddingsboei voor Bantu en Josue. Deze prijs levert hen immers internationale bekendheid op. En hoe meer ogen er op hen gericht zijn, hoe veiliger zij zijn. Dubbel hulde dus, voor Bantu en voor Josue. Voor de erkenning, én voor de veiligheid.

Stem op Bantu & Josue

 

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Tina Lain