Titi aap Peru. Foto Proyecto Mono Tocon

Veilig leefgebied voor de San Martín titi-aap in Peru

Koen de Geus fietste bijna een jaar lang door Midden- en Zuid-Amerika om geld in te zamelen voor natuurbehoud. Tijdens zijn reis ging hij langs bij natuurorganisaties die met steun van het IUCN NL Landaankoopfonds leefgebied van bedreigde soorten hebben veiliggesteld. In Peru bezocht hij projecten van Amazónicos por la Amazonía Association (AMPA). Dit was zijn laatste projectbezoek voor het Landaankoopfonds. Na duizenden fietskilometers door het Andesgebergte en het Amazonegebied heeft Koen besloten in september terug te keren naar Nederland.

Headerfoto © Proyecto Mono Tocon

De fietsende vogelaar bezocht twaalf projecten, onder meer in Mexico, El Salvador en Ecuador, die dankzij het Landaankoopfonds natuur hebben aangekocht of uitgebreid. In de regio San Martín in het noorden van Peru zag Koen het werk van AMPA met eigen ogen.

Een corridor voor de San Martín titi-aap

De San Martín titi-aap (Plecturocebus oenanthe) komt alleen voor in de regio San Martín en heeft de status Ernstig Bedreigd. In 2011 heeft AMPA een stuk regenwoud aangekocht dat een essentieel onderdeel is van het leefgebied van deze soort. Deze corridor verbindt het Pucunucho-reservaat met de rest van het habitat.

In samenwerking met lokale gemeenschapen, landeigenaren en partnerorganisaties zet AMPA zich in voor de bescherming van deze titi-aap. Naast het veiligstellen van leefgebied doen ze dit ook door middel van een educatieprogramma over deze soort en het belang van natuurherstel. De bewoners van de regio leven van het verbouwen van producten als cacao, bananen en sinaasappels. Mede dankzij het werk van AMPA, zijn lokale gemeenschappen in toenemende mate bewust van het belang van het beschermen van het regenwoud en al haar inwoners.

Natuurherstel in Jardines Ángeles del Sol

Jardines Ángeles del Sol in San Martín wordt beschermd sinds 2012. In dit stuk bos leven maar liefst 447 plant- en diersoorten, waaronder de laaglandtapir (Tapirus terrestris), die als Kwetsbaar op de IUCN Rode Lijst staat, de Bedreigde witbuispinaap (Ateles belzebuth) en de Ernstig Bedreigde Peruaanse geelstaartwollige aap (Oreonax flavicauda). Ondanks de beschermde status van Jardines Ángeles del Sol werd het leefgebied van dieren onderbroken door private stukken grond, waardoor illegale houtkap en stroperij een groter risico vormden.

AMPA heeft daarom in 2018, met steun van het IUCN NL Landaankoopfonds, een gebied van 152.49 hectare aangekocht dat verschillende natuurgebieden verbindt. Hier wordt 20 hectare bos hersteld en 10 hectare aan koffieplantages getransformeerd in boslandbouwsystemen, waar zowel de lokale gemeenschappen als biodiversiteit de vruchten van plukken. Daarnaast monitoren ze de biodiversiteit in het gebied, waarbij het team zich vooral richten op bedreigde primaten.

Verlies van leefgebied door binnenlandse migratie

San Martín ligt in de Peruaanse provincie Huallaga en heeft een overwegend tropisch klimaat en grote hoogteverschillen, waardoor het gebied een rijke biodiversiteit heeft. Helaas verliezen ook hier veel soorten leefgebied door ontbossing. Binnenlandse migratie, met illegale houtkap en landhandel tot gevolg, speelt een belangrijke rol in het kleiner worden en de versnippering van habitat.

Fietsende vogelaar

Sinds november 2021 fietst Koen de Geus door Midden- en Zuid-Amerika om geld in te zamelen voor natuurbehoud via het IUCN NL Landaankoopfonds. Volg zijn avontuur via:

Nieuwsbrief Landaankoopfonds

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het Landaankoopfonds? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Velden met een '*' zijn verplicht

Vul je emailadres in.