Liliana Jauregui Bordones nieuwe directeur IUCN NL
28 november, 2024
Liliana Jauregui Bordones nieuwe directeur IUCN NL
28 november, 2024
Virunga Youth steunt training van rangers in de…
26 november, 2024
Dinsdag 16 augustus 2022
Headerfoto © Proyecto Mono Tocon
De fietsende vogelaar bezocht twaalf projecten, onder meer in Mexico, El Salvador en Ecuador, die dankzij het Landaankoopfonds natuur hebben aangekocht of uitgebreid. In de regio San Martín in het noorden van Peru zag Koen het werk van AMPA met eigen ogen.
De San Martín titi-aap (Plecturocebus oenanthe) komt alleen voor in de regio San Martín en heeft de status Ernstig Bedreigd. In 2011 heeft AMPA een stuk regenwoud aangekocht dat een essentieel onderdeel is van het leefgebied van deze soort. Deze corridor verbindt het Pucunucho-reservaat met de rest van het habitat.
In samenwerking met lokale gemeenschapen, landeigenaren en partnerorganisaties zet AMPA zich in voor de bescherming van deze titi-aap. Naast het veiligstellen van leefgebied doen ze dit ook door middel van een educatieprogramma over deze soort en het belang van natuurherstel. De bewoners van de regio leven van het verbouwen van producten als cacao, bananen en sinaasappels. Mede dankzij het werk van AMPA, zijn lokale gemeenschappen in toenemende mate bewust van het belang van het beschermen van het regenwoud en al haar inwoners.
Jardines Ángeles del Sol in San Martín wordt beschermd sinds 2012. In dit stuk bos leven maar liefst 447 plant- en diersoorten, waaronder de laaglandtapir (Tapirus terrestris), die als Kwetsbaar op de IUCN Rode Lijst staat, de Bedreigde witbuispinaap (Ateles belzebuth) en de Ernstig Bedreigde Peruaanse geelstaartwollige aap (Oreonax flavicauda). Ondanks de beschermde status van Jardines Ángeles del Sol werd het leefgebied van dieren onderbroken door private stukken grond, waardoor illegale houtkap en stroperij een groter risico vormden.
AMPA heeft daarom in 2018, met steun van het IUCN NL Landaankoopfonds, een gebied van 152.49 hectare aangekocht dat verschillende natuurgebieden verbindt. Hier wordt 20 hectare bos hersteld en 10 hectare aan koffieplantages getransformeerd in boslandbouwsystemen, waar zowel de lokale gemeenschappen als biodiversiteit de vruchten van plukken. Daarnaast monitoren ze de biodiversiteit in het gebied, waarbij het team zich vooral richten op bedreigde primaten.
San Martín ligt in de Peruaanse provincie Huallaga en heeft een overwegend tropisch klimaat en grote hoogteverschillen, waardoor het gebied een rijke biodiversiteit heeft. Helaas verliezen ook hier veel soorten leefgebied door ontbossing. Binnenlandse migratie, met illegale houtkap en landhandel tot gevolg, speelt een belangrijke rol in het kleiner worden en de versnippering van habitat.
Sinds november 2021 fietst Koen de Geus door Midden- en Zuid-Amerika om geld in te zamelen voor natuurbehoud via het IUCN NL Landaankoopfonds. Volg zijn avontuur via:
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het Landaankoopfonds? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Velden met een '*' zijn verplicht
28 november, 2024
Per 1 januari 2025 wordt Liliana Jauregui Bordones de nieuwe directeur-bestuurder van IUCN NL. Dat maakt de Raad van Toezicht…
26 november, 2024
Drie jongeren hebben zich na het succesvol afronden van hun training aangesloten bij rangerteams in de nationale parken in de…