Freder via Getty Images signature

6 oktober 2022: de culturele waarde van jaguars in Suriname

De jaguar is als koning van het bos onlosmakelijk verbonden met Suriname. In ecologisch opzicht speelt het dier een cruciale rol: als toppredator die bovenaan de voedselketen staat houdt de jaguar het ecosysteem gezond. Ook in cultureel opzicht is de ‘tigri’ nauw verbonden met Suriname. In de inheemse kosmologie wordt het dier beschouwd als een kostbare, oude energie die alle levende wezens in het woud transformeert, geneest en beschermt.

Headerfoto: Freder via Getty Images signature

Voldoende reden om de jaguar, de grootste katachtige van Amerika, met man en macht te beschermen zou je denken. Toch worden jaguars steeds vaker gestroopt. Ook in Suriname, waar het dier een beschermde soort is.

Meld je aan voor ons Suriname café

Wat is er aan de hand met de jaguar in Suriname? Hoe kan een dier dat zo’n essentieel element vormt in de cultuur en spiritualiteit van een land worden gereduceerd tot handelsobject? Dat onderzoeken we tijdens dit event. Meld je aan voor ons Suriname Café!

Programma & sprekers

  • Locatie: Café de Tropen, Mauritskade 64, Amsterdam (https://amsterdamdetropen.nl)
  • Datum: Donderdag 6 oktober 2022
  • 19:30-20:00: Inloop
  • 20:00-21:30: Hoe gaat het met de jaguar in Suriname? Wat is de culturele en spirituele rol van de jaguar bij verschillende bevolkingsgroepen in de Suriname, en waarom is bescherming belangrijk? Auteur Raoul de Jong, projectleider Operation Jaguar Liliana Jauregui en jaguaronderzoeker Vanessa Kadosoe delen hun kennis en visie hierover. Spoken word artist Onias Landveld modereert het programma en zorgt voor een muzikale omlijsting.
  • 21:30-22:30: Borrel & nagesprek

Dit evenement is na aanmelding via bovenstaande formulier gratis te bezoeken.

Over de sprekers

Raoul de Jong

Voor zijn veelgeprezen boek Jaguarman onderzocht auteur Raoul de Jong de rol van jaguars in de Surinaamse cultuur. Hij vertelt ons over de zoektocht naar zijn Surinaamse roots waarin hij ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor Suriname. Daar kan ieder mens volgens hem van leren.

Vanessa Kadosoe

Bioloog en jaguarspecialist Vanessa Kadosoe is dé autoriteit op het gebied van jaguars in Suriname. Zo volgt ze al ruim 10 jaar de jaguars in het Surinaamse natuurpark Brownsberg om te bestuderen hoe deze reageren op de aanwezigheid van de mens en haar activiteiten. Ze herkent de dieren aan hun unieke rozettenpatroon en geeft ze namen, waarbij ze zich laat inspireren door namen uit Koninklijke families. Naast haar werk in Brownsberg bestudeert ze ook jaguarpopulaties in Kabalebo en Matawai.

Liliana Jauregui

Liliana Jáuregui werkt al bijna 20 jaar bij natuurorganisatie IUCN, waar ze specialist is op het gebied van bestrijding van milieucriminaliteit en bescherming van de rechten van inheemse en lokale gemeenschappen. Zij leidde al verschillende programma’s gericht op bestrijding van illegale activiteiten in de Amazone, waaronder de toenemende stroperij en illegale handel in wilde dieren zoals jaguars en illegale ontbossing. Ook werkte zij samen met een Surinaamse Saamaka-gemeenschap aan een handboek over traditioneel Saamaka-bestuur, waarover zij deze avond meer zal vertellen.

Onias Landveld

Onias Landveld is een verhalenverteller. Hij schrijft, spreekt, dicht en inspireert. In 2015 ontving hij de Van Dale Spoken Award voor storytelling. Het podium is waar hij het liefst staat en daar zal hij tijdens dit event ook helemaal op zijn plek zijn. Hij verbindt er op creatieve wijze de verhalen van de andere sprekers en zorgt voor een muzikale noot.

Over Operation Jaguar

De jaguar is een van de vijf ‘big cats’. Hoewel het een beschermde diersoort is, worden jaguars in landen als Bolivia, Suriname en Guyana steeds vaker gestroopt om hun tanden, botten en andere lichaamsdelen. Het project Operation Jaguar wil hier een einde aan maken. Operation Jaguar is een samenwerking tussen IUCN NL, IFAW en Earth League International en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Meer weten?

Elske Swets
Head of Communications
Telefoon: 020-3018251