Nestkastprogramma werpt vruchten af: wederom 12 ernstig bedreigde blauwkeelara’s uitgevlogen in Bolivia

Dit jaar zijn er, net als vorig jaar, twaalf blauwkeelara’s uit het ei gekropen en uitgevlogen dankzij een succesvol nestkastprogramma in het Laney Rickman reservaat, dat in 2017 werd aangekocht met steun van het IUCN NL landaankoopfonds. De Boliviaanse blauwkeelara is, met naar schatting niet meer dan 500 individuen in het wild, een van de meest zeldzame papegaaisoorten op aarde.

Headerfoto: Blauwkeelara in nestkast va Asociación Armonía ©  Asociación Armonía

De blauwkeelara komt maar op één plek ter wereld voor: de Beni Savanne in Noord-Bolivia. Hier groeien de Motacu-palmbomen waarvan de ara’s afhankelijk zijn. Ze leven van de palmnoten en maken hun nesten in de holtes van de stam.

Maar het unieke leefgebied van de ara is ernstig aangetast door decennialange veeteelt en daardoor wordt de soort in zijn voorbestaan bedreigd. Op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten heeft de blauwkeelara (Ara glaucogularis) de status ‘ernstig bedreigd’. De totale populatie wordt nu geschat op zo’n 450 exemplaren.

Belangrijke broedplaats

Het Laney Rickman reservaat, dat in 2017 werd aangekocht met steun van het IUCN NL landaankoopfonds, is de belangrijkste broedplaats voor deze met uitsterven bedreigde soort. Onze lokale partnerorganisatie Asociación Armonía heeft er, met steun van IUCN-lidorganisatie ARTIS, speciaal ontworpen nestkasten geplaatst.

Het nestkastprogramma blijkt een groot succes: sinds de installatie van de nestkasten in 2005 zijn er na 14 broedseizoenen in totaal 93 blauwkeelara’s uitgevlogen. In het broedseizoen 2018-2019 kroop een recordaantal van twaalf blauwkeelara’s uit het ei. Dat aantal werd in het broedseizoen 2019-2020 geëvenaard.

Overlevingskansen van de soort

‘Het broedseizoen is steeds een spannende tijd,’ vertelt Marc Hoogeslag van IUCN NL. ‘Hoe beter de blauwkeelara zich voortplant, hoe groter de overlevingskansen van de soort. In totaal zijn er sinds 2005 93 vogels uitgevlogen dankzij de nestkasten van Armonía. Dat is zo’n 25% van de totale wereldpopulatie.’

Om dat resultaat te behalen, scherpt Armonía haar maatregelen om de nestkasten te verbeteren en het leefgebied van de blauwkeelara te beschermen continue aan. Zo hebben ze de opening in de nestkast dit jaar verkleind, zodat de nestkasten niet in gebruik worden genomen door andere, minder kwetsbare vogelsoorten.

Ook heeft Armonía ‘vuurbarrières’ aangelegd, om te voorkomen dat bosbranden het leefgebied van de blauwkeelara aantasten.

Toevluchtsoord

Dankzij dergelijke maatregelen zijn de reservaten die Asociación Armonía beheert nu belangrijke toevluchtsoorden waar de ara’s veilig kunnen slapen, foerageren en broeden. De Nederlandse ecoloog Tjalle Boorsma, werkzaam bij Asociación Armonía, won eerder dit jaar de prestigieuze Future For Nature-award voor zijn inzet voor de blauwkeelara. 

Benieuwd hoe de nestkasten werken? Bekijk het in deze video:

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Sinds 2001 stelt het landaankoopfonds van IUCN NL natuurorganisaties, zoals Asociación Armonía, in staat om bedreigde stukken natuur aan te kopen of te leasen. Zo wordt het leefgebied van bedreigde planten- en diersoorten uitgebreid en beschermd. Het landaankoopfonds wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Meer weten?

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation