Deforestation in Paraguayan Chaco (c) Alberto Yanosky

Veeteeltbedrijf in Paraguay aansprakelijk gesteld voor illegale ontbossing

In Paraguay is een veeteeltbedrijf aansprakelijk gesteld voor illegale ontbossing. Het bedrijf stemt ermee in een perceel van 1.860 hectare te herbebossen om te voorkomen dat het vervolgd wordt ​​voor milieucriminaliteit. Een historische gebeurtenis, aldus onze lokale partnerorganisatie IDEA, die de aanklacht tegen het bedrijf indiende.

Headerfoto: Ontbossing in de Paraguayaanse Chaco © Alberto Yanosky

Vorig week werd de zakenman Antonio Scavone Oddone, eigenaar van de veehouderij Dasca S.A.G.A.C.Y., veroordeeld tot het herbebossen van een gebied van 1.860 hectare, dat zonder toestemming kaalgekapt was. De zakenman stemde daarmee in, om verdere vervolging te voorkomen.

De aanklacht was eind 2019 ingediend door het Instituto de Derecho y Economía Ambiental (IDEA). IDEA gebruikt publieke informatie, zoals kadastergegevens en informatie over uitgegeven licenties, en combineert die met actuele informatie over ontbossing. ‘Op die manier onderzoeken ze of de waargenomen ontbossing binnen de kaders van de wet plaatsvond en stellen ze illegale ontbossing aan de kaak,’ vertelt Sander van Andel, senior expert natuurbeheer bij IUCN NL.

‘Het is voor het eerst dat een dergelijke straf wordt opgelegd in een ontbossingszaak die is voortgekomen uit het combineren van publieke informatie,’ vertelt Ezequiel Santagada van IDEA aan de Paraguyaanse krant Última Hora.

Recht aan de natuur

Bovendien is het uniek dat met de straf de schade die aan de natuur is gedaan wordt hersteld. ‘In dit soort zaken wordt normaal gesproken hooguit een boete opgelegd,’ licht Van Andel toe. ‘Dat nu natuurherstel is opgelegd, is uniek.’

De zakenman krijgt twee jaar de tijd om het gebied opnieuw te beplanten. Het secundaire bos dat aangelegd wordt, mag nooit meer gekapt worden. Bovendien moet Scavone voor een gebied van 200 hectare milieucertificaten aankopen, waardoor de legale ontbossing in dat deel van de Chaco-regio met vier jaar kan worden uitgesteld.

Precedent

Het vonnis schept een precedent, waardoor het nu makkelijker is om bedrijven of individuen die zich schuldig maken aan illegale ontbossing te verplichten tot bosherstel en het betalen van compensatie.

‘Dit opent de deur voor ecologische rechtvaardigheid,’ benadrukt Van Andel. ‘Bovendien is IDEA nu officieel erkend als partij die een zaak kan aanspannen in het belang van de natuur.’ Eerder kon alleen het Openbaar Ministerie een dergelijke zaak voor de rechter brengen. Dankzij de actio legitimatis waarmee IDEA als partij erkend werd in deze eerste zaak, is nu de weg vrij voor natuurorganisaties om milieucriminaliteit voor de rechter te brengen.

Meer weten?

Sander van Andel
Senior Expert Nature Conservation