Vrouwenrechten

Door diepgewortelde machtsverhoudingen hebben vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen vaak minder toegang tot besluitvorming, informatie en rechten op land en water. En hoewel vrouwen een belangrijke rol spelen bij het gebruik van land voor voedselzekerheid, inkomen en huishoudelijke middelen, is bijvoorbeeld slechts 13,8% van de landeigenaren wereldwijd vrouw. Hun ervaringen, kennis en oplossingen zijn van onschatbare waarde: ze staan vaak in de frontlinie om de natuur te beschermen en hebben andere en even belangrijke kennis over de natuur.

IUCN NL zet zich in voor genderrechtvaardigheid in natuurbescherming. Dit doen we samen met vrouwenbewegingen en lokale gemeenschappen over de hele wereld. Omdat vrouwenrechten mensenrechten zijn. Gendergelijkheid is onlosmakelijk verbonden met biodiversiteit, klimaatverandering en bodemdegradatie. Daarom zijn vrouwenrechten van fundamenteel belang voor natuurbehoud.

Hana Raza from Leopards Beyond Borders
Hana Raza beschermt de luipaard in Iran.
© Leopards Beyond Borders

Alle stemmen moeten gehoord worden

De ervaringen en kennis van vrouwen zijn van essentieel belang voor het behoud van de natuur en de strijd tegen klimaatverandering. Vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen zijn bijzonder kwetsbaar voor de bedreigingen van een veranderend klimaat en aantasting van het milieu. Toch bieden zij belangrijke kennis en oplossingen voor deze crises. Daarom is het essentieel dat vrouwen de ruimte krijgen om zich uit te spreken en dat hun stem wordt gewaardeerd.

Onze prioriteiten voor gendergelijkheid in natuurbehoud

  • Inclusief beheer van natuurlijke hulpbronnen
  • Verdediging van de rechten van milieuactivisten, met speciale aandacht voor vrouwelijke natuurbeschermers
  • Wereldwijd samenwerken met vrouwenbewegingen en gemeenschappen ter plaatse.

Inclusief bestuur

Samen met onze partners bevordert IUCN NL inclusief beheer van natuurlijke hulpbronnen, door middel van een gendergelijke en intersectionele aanpak[1]Intersectioneel feminisme is een vorm van feminisme gebaseerd op de onderstelling dat iedereen beïnvloed wordt door verschillen op basis van bijvoorbeeld huidskleur, leeftijd en klasse, en dat de … Continue reading. Wij zorgen voor participatie en leiderschap van vrouwen in besluitvormingsprocessen rond hun bossen en gebieden. Ook voeren we campagne voor vrouwenrechten in bosbeleid.

Vrouwelijke milieu- en mensenrechtenverdedigers

We versterken vrouwengroepen en -netwerken die opstaan om hun grondgebied te beschermen tegen mijnbouwactiviteiten, oliewinning, de bouw van dammen en/of ontbossing. Omdat ze zich inzetten voor de bescherming van de natuur en de mensenrechten, hebben ze vaak te maken met gendergerelateerd geweld. We ondersteunen vrouwelijke milieu- en mensenrechtenverdedigers door hun veiligheid te verbeteren via het versterken van netwerken, faciliteren van trainingen via partnerorganisaties ter plaatse en door middel van fondsen die urgente financiële hulp bieden. Op deze manier werken we samen met onze partnerorganisaties aan genderrechtvaardigheid voor milieu- en mensenrechtenverdedigers.

Briefs over gender en natuur

Artikelen en verhalen:

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Vrouwelijk leiderschap in natuurbehoud

We publiceerden een verzameling verhalen van vrouwen die de status quo in hun patriarchale samenleving uitdaagden en hiermee meer ruimte creëerden voor andere vrouwen. De publicatie ‘Stories of change: female leadership in conservation’ laat je kennismaken met een groep sterke vrouwen die leiderschap hebben getoond en op zijn gekomen voor de natuur.

Gendergelijkheid en inclusie binnen IUCN NL

Sinds 2019 heeft IUCN NL een intern gender- en inclusieteam, waarin verschillende lagen van de organisatie vertegenwoordigd zijn. Sinds de genderaudit die in 2019 plaatsvond, heeft IUCN NL zich gecommitteerd aan een ambitieus jaarlijks genderactieplan voor de organisatie. Door het plan jaarlijks te actualiseren, blijven we leren wat het betekent om een inclusieve organisatie te zijn. Intern kijken we naar:

  • het organisatiebeleid en de -strategie;
  • ons bestuur en personeel, waarbij we streven naar genderbalans in elke laag van de organisatie;
  • onze organisatiecultuur; en
  • externe communicatie.

Uiteraard implementeren we ook gendercriteria in al onze projecten.

Meer informatie? Neem contact op met:

Frederique Holle
Expert Environmental Justice

Index

Index
1 Intersectioneel feminisme is een vorm van feminisme gebaseerd op de onderstelling dat iedereen beïnvloed wordt door verschillen op basis van bijvoorbeeld huidskleur, leeftijd en klasse, en dat de onderlinge verbondenheid van deze verschillen structurele voor- of nadelen creëert.