Wereldwijd worden 1 miljoen plant- en diersoorten met uitsterven bedreigd, terwijl een rijke biodiversiteit cruciaal is voor al het leven op aarde [1]IPBES Global Assessment (2019): https://www.ipbes.net/news/million-threatened-species-thirteen-questions-answers Voor onze voedselvoorziening zijn we afhankelijk van vogels, bij en andere bestuivers: samen zijn deze insecten verantwoordelijk voor een derde van de globale voedselproductie [BRON?]. Ook speelt de natuur een fundamentele rol in het reguleren van het klimaat. Zo nemen bossen CO2 op, en houden veengebieden grote hoeveelheden water vast die zij weer los laten in tijden van droogte. Bovendien is het verdwijnen van een soort, zoals de jaguar of de egel, ook een enorm verlies op zichzelf. Daarom werkt IUCN NL aan het beschermen van hun leefgebied, het stoppen van wildlife crime en een krachtig natuurbeleid.
Rode Lijst
De IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten is wereldwijd de meest gebruikte bron over de status van dier- en plantensoorten. De Rode Lijst wordt samengesteld via een objectief systeem dat beoordeelt wat het risico op uitsterven van een soort is. Deze lijst kan vervolgens worden gebruikt om prioriteiten te stellen omtrent natuurbescherming. Twee keer per jaar deelt IUCN welke soortenpopulaties zijn af-, of juist toegenomen.
Hoe dragen wij bij aan natuurbescherming?
Beschermde natuurgebieden
Een van de meest succesvolle instrumenten om de biodiversiteit op aarde te behouden, zijn beschermde natuurgebieden. Het Landaankoopfonds van IUCN NL steunt natuurorganisaties ter plaatse om bedreigde natuur veilig te stellen. Deze natuurgebieden zijn van groot belang voor de soorten die er leven en voor het levensonderhoud van de mensen die hier wonen. Daarnaast heeft het gebied vaak culturele en spirituele waarden. IUCN NL zet zich daarom ook in voor projecten waarin lokale gemeenschappen een centrale rol hebben in het beheren van beschermde gebieden.
Bestrijding wildlife crime
Stroperij vormt een grote bedreiging voor soorten als de neushoorn of de jaguar. Naast de negatieve gevolgen voor de soorten zelf, worden ook mensen geraakt die afhankelijk zijn van de ecosystemen waar deze dieren deel van uitmaken. De handel in wilde dieren is vaak gelinkt aan andere illegale activiteiten, zoals drugssmokkel, en heeft daardoor ook impact op de mensen die in het gebied wonen.
IUCN NL werkt met samen met de mensen ter plaatse om wildlife crime te voorkomen en te bestrijden. Ook werken we, met onze partnerorganisaties, in verschillende landen aan een betere wetgeving omtrent stroperij en de illegale handel in wilde dieren. Daarnaast brengen we de problematiek van wildlife crime onder de aandacht bij publiek en politiek.
Technologie en natuurbescherming
Technologieën als satellietbeelden, ruimtelijke data-analyses en drones spelen een groeiende rol bij natuurbescherming. Drones kunnen bijvoorbeeld illegale activiteiten als ontbossing of visserij opsporen. Het werk van natuurbeschermers wordt zo makkelijker en veiliger. Maar digitale technologieën zijn vaak ontoegankelijk en/of duur. Daarom ondersteunt en faciliteert IUCN NL partnerorganisaties in het gebruik van deze innovatieve technologieën, onder andere via financiering en trainingen.
Natuurbeleid
Als grootste en breedste platform voor Nederlandse organisaties die zich inzetten voor natuur en biodiversiteit, heeft IUCN NL een sterke positie om natuurbeleid in Nederland te bevorderen. Dit doen wij door de uitwisseling van kennis en perspectieven tussen onze leden en andere partijen te faciliteren, en ons in te zetten voor het naleven van internationale afspraken en beleid binnen Nederlands natuurbeleid.
Meer informatie? Neem contact op met:
Index
↑1 | IPBES Global Assessment (2019): https://www.ipbes.net/news/million-threatened-species-thirteen-questions-answers |
---|