Mensenrechten en natuurbescherming zijn met elkaar verbonden. Ieder mens heeft recht op een gezonde en veilige leefomgeving, waar de natuur een belangrijke rol in heeft. Denk aan schoon water en een gezonde bodem om voedstel te verbouwen. Als de natuur bedreigd wordt, bijvoorbeeld door illegale mijnbouw, ontbossing of vervuiling, schaadt dit zowel de biodiversiteit als de mensen die in het gebied wonen.

Headerfoto: Protestdemonstratie Atewa for Water © A Rocha Ghana

Beschermen van natuurbeschermers

In veel gebieden waar we met onze partnerorganisaties werken is een gezonde en veilige leefomgeving geen vanzelfsprekendheid. Bovendien is het opkomen voor deze rechten vaak niet zonder gevaar. Vrouwen en oorspronkelijke gemeenschappen van natuurlijke gebieden worden daarbij vaak het zwaarst getroffen en het minst gehoord.

Daarom werkt IUCN NL al jaren aan het verbeteren van de veiligheid van natuurbeschermers en andere groepen in kwetsbare posities. Ook zetten we ons in voor inclusief natuurbeheer, door middel van een gendergelijke en intersectionele aanpak.

Gendergelijkheid en inclusie

Vrouwen spelen een centrale rol in natuurbehoud: zij staan in de frontlinie om onze aarde te beschermen. Vrouwen en meisjes zijn, in al hun diversiteit, integraal betrokken bij het behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit. Toch worden ze nog steeds gediscrimineerd en zijn ze vaak gemarginaliseerd als het gaat om besluitvormingsprocessen rondom bossen, water en land.

Maar al te vaak wordt hun de toegang tot en het eigendom over natuurlijke hulpbronnen en de voordelen daarvan ontzegd. IUCN NL werkt aan een rechtvaardige wereld die de natuur waardeert en behoud. Daarom geloven wij in een intersectionele feministische benadering die rekening houdt met verschillende vormen van onderdrukking.

Mensenrechten en natuur

Ieder mens heeft recht op zeggenschap over diens eigen leefomgeving. Een leefomgeving die veilig, schoon, gezond en duurzaam moet zijn. Maar in veel van de landen waar IUCN NL werkt is het opkomen voor deze rechten niet zonder gevaren. Vrouwen en de oorspronkelijke bewoners van bepaalde gebieden worden daarbij vaak het zwaarst getroffen.

Daarom werkt IUCN NL al jaren aan het verbeteren van de veiligheid van natuurbeschermers en andere mensen in kwetsbare situaties. Samen met onze partnerorganisaties wereldwijd zetten we ons in voor inclusief beheer van natuur, door middel van een gendergelijke en intersectionele aanpak.

Natuurbeheer door gemeenschappen

Veel waardevolle ecosystemen in de wereld worden beheerd en beschermd door oorspronkelijke bewoners en lokale gemeenschappen. Deze ecosystemen en de kennis voor het beheer ervan staan echter onder toenemende druk door krachtige economische belangen zoals de uitbreiding van landbouw, mijnbouw en infrastructuur. Dit gaat vaak ten koste van de rechten en behoeften van de mensen die al generatlies in natuurrijke gebieden leven.

Daarom werkt IUCN NL samen met lokale partners aan de erkenning van rechten van oorspronkelijke bewoners en lokale gemeenschappen en het versterken van hun capaciteit om deze gebieden te beschermen en beheren.

Onze experts:

Frederique Holle
Expert Environmental Justice
Mariel Cabero
Expert Environmental Justice
Antoinette Sprenger
Senior Expert Environmental Justice
Evelien van den Broek
Senior Expert Environmental Justice