De aarde wordt warmer. Zoals het er nu voor staat, zal in 2050 de temperatuur op aarde tussen de 2,5 en 4 graden warmer zijn dan in pre-industriële tijden (IPCC, 2021). Dit betekent o.a. meer extreme hitte, extreme droogte, overstromingen en een stijgende zeespiegel. Mensen die het minst bijdragen aan klimaatverandering worden vaak het hardst geraakt door de gevolgen ervan. Het opwarmen van de aarde heeft ook een grote impact op soorten en hun voortbestaan: wereldwijd worden minstens 11.000 soorten op de IUCN Rode Lijst direct bedreigd door klimaatverandering[1]IUCN. 2023. Wildlife in a changing climate..

Natuur en klimaatverandering

Dier- en plantsoorten spelen stuk voor stuk een cruciale rol in ecosystemen. Op hun beurt leveren deze ecosystemen mensen essentiële diensten, zoals de voorziening van drinkwater en voedsel.

Klimaatverandering vormt een dreiging voor mensen, dieren en ecosystemen overal ter wereld. De natuur kan tegelijkertijd ook een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatverandering: investeren in het behoud, herstel en duurzaam beheer van de natuur kan ongeveer een derde van de klimaatmitigatie opleveren die in 2030 nodig is[2]IUCN. Our work: climate change..

Wat doen wij rondom klimaatverandering?

Nature-based solutions

Nature-based solutions, natuurlijke oplossingen die ecosystemen beschermen en herstellen, kunnen bijdragen aan het tegengaan van de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Zo helpt het herstellen van bodemleven om landbouwgrond weer veerkrachtig te maken en kunnen mangrovebossen worden ingezet als natuurlijke kustbescherming om mensen te beschermen tegen overstromingen. IUCN NL ondersteunt en werkt samen met organisaties aan het uitvoeren van dergelijke nature-based solutions. Ook adviseren we organisaties over hoe zij deze kunnen inzetten om hun voetafdruk te verkleinen.

Bossen: essentieel in de strijd tegen klimaatverandering

Bossen zijn niet alleen een belangrijke bron van biodiversiteit; ze nemen koolstofdioxide op en zijn hierdoor essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast beschermen bossen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme weersomstandigheden, overstromingen en droogte. Hiermee spelen zij een belangrijke rol in klimaatadaptatie. Bossen zijn dus een belangrijke nature-based solution. Anderzijds is ontbossing wereldwijd een van de grootste uitstoters van CO2: zo’n 5-10 Gigaton CO2 per jaar, wat zo’n 12% is van de wereldwijde uitstoot.

Wereldwijd zijn 1,6 miljard mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk van bossen[3]UN Environment Programme. About forests.. IUCN NL helpt daarom organisaties ter plaatse en de oorspronkelijke bewoners van bosrijke gebieden bossen te behouden en zo hun bestaanszekerheid veilig te stellen.

Een verantwoorde energietransitie

Om CO2-uitstoot te verminderen en de gevolgen van klimaatverandering te beperken, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk over te stappen naar hernieuwbare energiebronnen. Maar er zijn ook zaken waar we rekening mee moeten houden bij de energietransitie. Het winnen van grondstoffen die nodig zijn voor bijvoorbeeld windturbines of de batterijen voor elektrische auto’s kan ongelijkheid in de hand werken en leiden tot het verlies van natuur en biodiversiteit. Daarom zet IUCN NL zich in voor een eerlijke energietransitie, met oog voor mensen- en milieurechten.

Meer informatie? Neem contact op met:

Maartje Hilterman
Project Leader – Forests for a Just Future
Mark van der Wal
Senior Expert Ecosystems & Extractives
Sander van Andel
Senior Expert Nature Conservation
Maxime Eiselin
Senior Expert Nature-based Solutions

Index

Index
1 IUCN. 2023. Wildlife in a changing climate.
2 IUCN. Our work: climate change.
3 UN Environment Programme. About forests.