Waarom het werkt

Betere informatie, betere besluitvorming

Alle bedrijven maken gebruik van natuurlijk kapitaal. Soms direct, zoals een houtbedrijf. Maar vaker indirect. Zo is een bierbrouwer afhankelijk van natuurlijke bestuivers, en een kledingbedrijf van water. Het Natural Capital Protocol, mede-ontwikkeld door IUCN NL, helpt bedrijven bij het meten en waarderen van natuurlijk kapitaal. Hierdoor krijgen ze een completer beeld van hun impact op en afhankelijkheid van natuurlijk kapitaal. Deze inzichten kunnen leiden tot besluiten die de bedrijfsprestaties verbeteren.

Vermindert risico’s

Als bedrijven beschikken over informatie over hun impacts en afhankelijkheden van natuurlijk kapitaal, kunnen ook risico’s beter worden geïdentificeerd. Zo kunnen ze bedreigingen het hoofd bieden en de bedrijfscontinuïteit bewaken. Bijvoorbeeld door een productielocatie te verplaatsen naar een regio die minder kwetsbaar is voor extreme weersomstandigheden, overstromingen of droogte.

Biedt kansen

Inzicht in de relatie met natuurlijk kapitaal biedt bedrijven een concurrentievoordeel. Ze kunnen bijvoorbeeld kostenstijgingen van grondstoffen voor zijn, en profiteren van nieuwe ontwikkelingen door in te spelen op productinnovatie en nieuwe markten.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.