[Infographic] Hoe is het om als inheemse vrouw op te komen voor de natuur?

De strijd tegen ontginning op industriële schaal blijkt nog moeilijker te zijn voor vrouwen die deel zijn van een inheemse gemeenschap. Met welke moeilijkheden worden zij geconfronteerd? Op basis van het verhaal van inheemse rechten-en milieuactivist Martha* ontwikkelden wij een infographic die deze vragen beantwoordt.

Headerfoto: (c) IUCN NL

De groeiende wereldbevolking met een steeds maar stijgende consumptie zorgt voor een toenemende vraag naar grondstoffen. Veel stukken ongerepte natuur worden daarom nu geclaimd door overheden en bedrijven voor ontginning. Deze actoren behandelen het land alsof het vrij is om te exploiteren, en vergeten vaak dat het al duizenden jaren wordt bewoond door groepen inheemse volken. Veel van deze oorspronkelijke bewoners accepteren de indringing van overheden en bedrijven niet en roepen dit een halt toe.

Activisme ondanks moeilijkheden

Hoewel inheemse activisten verschillende obstakels tegenkomen in hun strijd tegen ontginning op industriële schaal, blijkt het nog moeilijker te zijn voor vrouwen. Dit blijkt uit de ervaringen van een inheemse rechten- en milieuactivist uit de Boliviaanse Amazone. In een drietal video’s vertelt zij over de moeilijkheden waarmee zij wordt geconfronteerd en haar beweegredenen om toch door te gaan met het beschermen van haar natuurgebied:

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Bekijk de andere video’s:

Twee keer zo moeilijk

Om meer inzicht te geven in de positie van vrouwen zoals Martha en de moeilijkheden waarmee zij te maken krijgen, ontwikkelden wij een infographic. “De graphic legt uit hoe vrouw zijn, en deel zijn van een inheemse gemeenschap, het twee keer zo moeilijk maakt om milieuactivisme na te streven”, zegt Liliana Jauregui.

Ondersteuning voor inheemse vrouwen

IUCN NL werkt al een aantal jaar, onder andere met steun van de Nationale Postcode Loterij, aan het verbeteren van de veiligheid van natuurbeschermers. “Op basis van het verhaal van Martha en andere vrouwen in haar positie geven wij aanbevelingen aan overheden, bedrijven en NGO’s om actie te ondernemen en inheemse vrouwen te ondersteunen bij hun activisme”.

* Om veiligheidsredenen is Martha’s echte naam veranderd

Links & downloads

Meer weten?

Liliana Jauregui
Liliana Jauregui
Senior Expert Environmental Justice