Mountain, rainforest in fog

Filippijnse natuurbeschermer voor zijn huis neergeschoten

Afgelopen dinsdag is in de Filippijnen een paralegal en mensenrechtenfunctionaris van de ‘Ifugao Peasant Movement’(IPM) neergeschoten door meerdere belagers. Brandon Lee, een Amerikaanse burger, had voor deze aanval op zijn leven al meerdere bedreigingen ontvangen.

Headerfoto: Mountain, rainforest in fog via Pxhere

Brandon Lee is een ontwikkelingswerker, die zich bezighoudt met educatie en het verspreiden van informatie over bedreigingen voor mens en natuur in de Filippijnen. Dit zijn onder andere grote damprojecten, gevolgen van klimaatverandering en schendingen van mensenrechten.

Het incident vond plaats voor het huis van Brandon, vlak nadat hij zijn dochter had opgehaald van school. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nu vecht voor zijn leven. Andere medewerkers van IPM en een gelinkte mensenrechtenorganisatie hebben ook melding gedaan van bedreigingen. Deze schietpartij volgt slechts een jaar na de laatste dodelijke aanval op een IPM lid, Ricardo Mayumi werd in maart 2018 vermoord.

Natuurbeschermers worden steeds vaker bedreigd. IUCN NL werkt al een aantal jaar, in samenwerking met lokale partnerorganisaties, aan het verbeteren van de veiligheid van natuurbeschermers. Een recent rapport van Global Witness liet zien dat de Filippijnen in 2018 het land is waar wereldwijd de meeste mensen worden vermoord omdat zij hun land, bos en water probeerden te beschermen.

“We zijn geschokt”,  zegt Antoinette Sprenger van IUCN NL, “dat een van onze partners die opkomt voor rechtvaardigheid en respect voor milieu zo bruut wordt aangevallen. Geweld tegen natuurbeschermers in de Filippijnen neemt met een alarmerend tempo toe.”

Meer weten?

Antoinette Sprenger
Senior Expert Environmental Justice