Deel

Pagina delen met AddThis

Op 7107 eilanden die samen de Filippijnen heten, leven bedreigde soorten die nergens anders voorkomen, zoals Filippijnse apenarenden. De bossen waarin zij leven, zijn grotendeels gekapt. Ook koraalriffen voor de kust worden bedreigd. Kleinschalige goudwinning vervuilt de rivieren. Na de millenniumwisseling kwam er naast deze kleinschalige mijnbouw ook grootschalige, sterk vervuilende mijnbouw op.

Tropische regenwouden op het zuidelijke eiland Mindanao hebben in de vorige eeuw plaats gemaakt voor ananas- en bananenplantages. Ook illegale houtkap heeft tot ontbossing geleid. Er zijn twee grote bosgebieden over, in de Sierra Madre bergketen in Luzon en op het eiland Palawan. IUCN NL steunt lokale gemeenschappen die de natuur beschermen, omdat zij er bijvoorbeeld hars, vezels en honing winnen. We helpen partnerorganisaties bij een duurzame ruimtelijke ordening, en bij het bepleiten van betere mijnbouwwetten.

Volgens de regering is een derde van het land geschikt voor mijnbouw. 46 grootschalige mijnen delven mineralen als nikkel, goud en koper. Maar de mijnbouwindustrie draagt minder dan 1% bij aan het Bruto Nationaal Product. Ertsen gaan in ruwe vorm naar landen als Japan en China, waar fabrieken ze verwerken onder andere in elektronica en auto’s.

Bij mijnbouw blijven giftige vloeistoffen over die worden opgeslagen in reservoirs. Bij aardbevingen en orkanen –die door klimaatverandering heviger worden en steeds zuidelijker over de eilanden trekken– zijn al meerdere reservoirs leeggelopen. Gif sijpelde zo door naar lagergelegen landbouwgebieden en koraalriffen langs de kust. Wie mijnbouw bekritiseert, krijgt te maken met intimidaties of zelfs met moord, uitgevoerd door paramilitaire eenheden. IUCN NL probeert deze critici te beschermen, bijvoorbeeld door de aandacht van de media te wekken.

 

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.