19 mei: film en debat over geweld tegen natuurbeschermers

8 mei 2017

Op 19 mei organiseert IUCN NL in samenwerking met diverse partners het evenement ‘Vermoord voor het milieu’ in Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze avond bekijken we eerst de première van de documentaire War on Minerals, over de moord op de Nederlandse natuurbeschermer Willem Geertman. Na afloop van de film volgt een paneldiscussie met Herman Geertman, de broer van Willem, Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, en Femke Wijdekop.

Elke week worden drie mensen vermoord omdat zij opkomen voor de natuur. In 2012 was één van hen de Nederlander Willem Geertman. Tot het bittere eind verzette hij zich tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filippijnen. Zijn dood werd afgedaan als een roofmoord, maar documentairemaker Jacco Groen gaat in War on Minerals op zoek naar de ware toedracht van de moord.

Bijna 5 jaar heeft Groen aan de film gewerkt. Op 19 mei gaat hij in première in Pakhuis de Zwijger. “Het is belangrijk dat dit verhaal verteld wordt”, zegt Femke Wijdekop van IUCN NL. “Want Willem is – triest genoeg – niet de enige natuurbeschermer die dit lot treft. Met ons project Bescherm de natuurbeschermer zetten we ons in voor meer veiligheid voor mensen zoals Willem.”

Na afloop van de film volgt een paneldiscussie onder leiding van Margreet Reijntjes. Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.

Diverse media besteden deze week aandacht aan de première:

Meer info & aanmelden

 

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Femke Wijdekop