Groen debat: Om nieuwe biodiversiteitsdoelen te halen moet het roer in Nederland om

Vorige week, op donderdag 21 april, spraken wetenschappers, politici en jonge professionals met elkaar over de nieuwe nationale doelen voor biodiversiteit en de rol van de Nederlandse overheid in de aanpak van de biodiversiteitscrisis. Dit deden ze tijdens Het Groene debat ‘Tijd voor biodiversiteit: de tijd tikt’ dat werd georganiseerd door Deltaplan Biodiversiteitsherstel, IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center en plaatsvond bij Naturalis in Leiden.

Headerfoto: V.l.n.r.: Evi Vet (VN jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel), Marco Keijzer (environmental officer Rainforest Alliance), Amy van Nobelen (moderator), Coenraad Krijger (moderator en directeur IUCN NL), Maryse Hazelzet (sustainability advisor NVB), Lejo van der Heiden (MT-lid Natuur DG Natuur, Visserij en Landelijk Gebied). Foto: Groen debat/Rafael Martig

Dit najaar is de VN-biodiversiteitstop in Kunming (China). Wereldleiders, waaronder vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid, stellen op deze top biodiversiteitsdoelen voor 2030 vast en sluiten een nieuw internationaal biodiversiteitsverdrag. Ambitieuze afspraken over biodiversiteit zijn hard nodig, want het gaat slecht met de natuur. Ook in Nederland zien we daar de gevolgen van: essentiële zaken als schoon drinkwater, betrouwbare voedselvoorziening en gezonde leefomgeving staan onder druk door een afnemende biodiversiteit. Om de doelen voor biodiversiteitsherstel in Nederland in 2030 te halen, moet het roer om.

Boodschap van minister voor Natuur en Stikstof

Na 100 dagen Rutte IV maakten wetenschappers, politici en jonge professionals afgelopen donderdag met elkaar de balans op. Hun gesprek werd ingeleid met een videoboodschap van Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof. Zij vertelde over de plannen en de visie van het kabinet: ‘We staren ons niet blind op de officiële natuurgebieden. Juist daarbuiten liggen veel kansen. En we bekijken Nederland steeds meer door een speciale, natuurinclusieve bril. Dat betekent dat we bij alles dat we de komende tijd bouwen en veranderen in onze omgeving, bekijken hoe de natuur daarin een plek kan krijgen. Zelfs de natuur buiten onze landsgrenzen zal hier uiteindelijk van profiteren.’

Uit het panelgesprek kwam vervolgens duidelijk naar voren dat er behoefte is aan leiderschap van de Nederlandse overheid om een raamwerk en meetbare nationale doelen voor biodiversiteitsherstel op te stellen.

Groeiende urgentie 

‘Er is een groeiende wil en behoefte om positief bij te dragen aan biodiversiteit. Vanuit verschillende hoeken van de samenleving, ook vanuit bijvoorbeeld de financiële sector. We zijn blij dat de urgentie voor herstel van biodiversiteit steeds breder gedragen wordt. De Nederlandse overheid staat nu aan de lat om beleid te ontwikkelen dat aansluit bij de ambities van de samenleving,’ zegt Coenraad Krijger, directeur IUCN NL.

Kijk Het Groene debat ‘Tijd voor biodiversiteit: de tijd tikt’ terug

Heb je de livestream gemist? Hieronder kan je deze terugkijken.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.