Hoe kan een duurzame economie écht anders zijn dan een fossiele economie, met een verantwoord gebruik van grondstoffen? Dat bespreken we tijdens het evenement ‘Sustainable energy: Mind the mining pit’, dat IUCN NL samen met Pakhuis de Zwijger, SOMO, ActionAid en Milieudefensie organiseert op 6 oktober 2022.

Headerfoto: Zonwind (c) Ed Suominen en Mijnbouw in Indonesië (c) AlTo

Ook voor windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s hebben we grondstoffen nodig als nikkel, koper, kobalt, bauxiet, mangaan en platina. Grondstoffen die nu vooral gewonnen worden in Afrika, Zuid-Amerika en Azië, vaak met desastreuze gevolgen voor mens en natuur. Door de energietransitie neemt de vraag naar deze grondstoffen alleen maar toe. Hoe zorgen we ervoor dat we met de duurzame energietransitie niet in dezelfde valkuilen stappen als bij de fossiele economie? Die vraag staat op 6 oktober centraal tijdens ‘Sustainable energy: Mind the mining pit’, een evenement dat IUCN NL samen met Pakhuis de Zwijger, ActionAid, SOMO en Milieudefensie organiseert.

Ben je benieuwd naar het antwoord? Meld je dan aan voor dit evenement:

Praktische informatie

  • Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam.
  • Datum: Donderdag 6 oktober 2022.
  • Tijd: 20.00 tot 21.30 uur.
  • Toegang is gratis.

De voertaal van dit evenement is Engels.

Sprekers

Daryl Bosu: plaatsvervangend nationaal directeur van A Rocha in Ghana. Daryl zal ingaan op het onderzoek van A Rocha naar de bauxietwinning die de waterreserves van Accra en het Atewa-woud in gevaar brengt.

Sophie Kwizera: beleidsadviseur bij ActionAid Nederland. Sophie onderzoekt onder andere de gevolgen van mijnbouw en grondstoffenwinning voor milieu en maatschappij.

Mark van der Wal: senior expert ecosystems & extractives bij IUCN NL. Hij verbindt natuurbescherming en de mineralenwinningsindustrie.

Jaybee Garganera: een van de oprichters en nationaal coördinator van Alyansa Tigil Mina (Alliance to Stop Mining) op de Filipijnen. Hij voert campagne tegen destructieve grootschalige mijnbouw in de Filipijnen.

David Molenaar: CEO Siemens Gamesa Renewable Energy

Meer weten?

Maartje Hilterman
Project Leader – Forests for a Just Future

Lees meer over verwantwoord beheer van mineralen voor de energietransitie