Deel

Pagina delen met AddThis

Bescherming van Ghanees bos levert economisch het meest op

9 november 2016

De verhoging van beschermingsstatus naar nationaal park met omringende bufferzone is het meest optimale scenario voor het Atewa bos in Ghana. Dat blijkt uit een economische waarderingsstudie die vandaag op de Nederlandse ambassade in Ghana gepresenteerd wordt.

De studie is een initiatief van IUCN NL en A Rocha Ghana en is uitgevoerd door het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wolfs Company in samenwerking met lokale Ghanese organisaties. Het onderzoek brengt de maatschappelijke kosten en baten van economische ontwikkeling in het Atewa-gebied in kaart. Dit bosgebied ten noorden van hoofdstad Accra is niet alleen een wereldwijd erkend uniek stuk natuur, maar voorziet ook meer dan een miljoen mensen in Ghana van water. Daarnaast is het cruciaal voor het levensonderhoud van de gemeenschappen aan de rand van het bos. Illegale houtkap, jacht en de uitbreiding van landbouwakkers en goudmijnen zorgen er echter voor dat de kwaliteit en de omvang van het bos gestaag afnemen.

Om te voorkomen dat de ontwikkelingen in het gebied ten koste gaan van waardevolle ecosysteemdiensten die het bos levert, brengt de studie de waarde van het Atewa-gebied in kaart. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar economische opbrengsten uit bijvoorbeeld gouddelving of hout, maar wordt ook waarde toegekend aan ecosysteemdiensten zoals schoon water en CO2-opslag. De studie maakt vervolgens inzichtelijk hoe de waarde in verschillende ontwikkelingsscenario’s toe- of afneemt en welke gebruikers hiervan profiteren of er juist onder lijden.

Onderstaande infographic toont de belangrijkste resultaten van de studie. 

Conclusies

Het creëren van een nationaal park met omringende bufferzone vergt een initiële investering, maar levert na 30 jaar het meeste op van de drie scenario’s, met name door de waarde van water. Het is bovendien het enige scenario waarin de waarde jaarlijks blijft toenemen en waarin de waarde ten goede komt aan zowel lokale gemeenschappen rond het bos als benedenstroomse watergebruikers, waaronder boeren, bedrijven en bewoners van Accra.

“A Rocha Ghana pleit al jaren voor bescherming van het Atewa bos,” licht Jan Kamstra, Senior Expert Nature Conservation bij IUCN NL, toe. “Met deze studie kunnen ze hun pleidooi ook economisch onderbouwen. Hopelijk leidt dit ertoe dat het bos op korte termijn de status van nationaal park krijgt.” Ook Gabriel Opoku-Asare, directeur Corporate Relations bij Guiness Ghana zou blij zijn als het Atewa bos op korte termijn tot nationaal park benoemd wordt. “De bescherming van stroomgebieden is bepalend voor de kwaliteit en kwantiteit van het water dat we gebruiken in onze bedrijfsvoering.”

Aanbevelingen

In het rapport worden concrete beleidsaanbevelingen gedaan voor het meest optimale ontwikkelingsscenario voor het Atewa bosgebied in Ghana. Deze aanbevelingen worden, samen met de belangrijkste conclusies, vandaag gepresenteerd tijdens de lancering van het rapport op de Nederlandse ambassade in Accra. Nederland hecht bijzondere waarde aan het project omdat het via het Ghana-Netherlands WASH programma (GNWP) investeert in een goede drinkwatervoorziening voor Accra.

De aanbevelingen zijn opgenomen in een policy brief voor Ghanese beleidsmakers, die tijdens de bijeenkomst uitgereikt zal worden. De Ghanese minister van Land en Natuurlijke hulpbronnen, Nii Osah Mills, sprak naar aanleiding van de studie alvast zijn intenties uit: “We kunnen simpelweg niet blijven doorgaan op huidige koers. Daarom benadruk ik nogmaals de wil van de Ghanese overheid om de beschermingsstatus van het Atewa bosreservaat te verhogen tot nationaal park.”

Downloads

Bekijk

[Video] Atewa Forest - Living water from the mountain

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Jan Kamstra