Deel

Pagina delen met AddThis

Industriële landbouw vaakst gelinkt aan moorden op natuurbeschermers, toont nieuw rapport

23 juli 2018

In 2017 werden zeker 201 mensen in 22 landen vermoord omdat zij hun leefomgeving probeerden te beschermen tegen de komst van milieuvervuilende industrie. De meeste doden (46) zijn gerelateerd aan de industriële landbouw, zoals palmolie en soja. Hiermee heeft de agrobusiness de plek overgenomen van de mijnbouw als meest dodelijke sector.

Deze cijfers komen uit het nieuwste rapport van Global Witness over het wereldwijde geweld tegen natuurbeschermers. De Britse organisatie wijst op de link tussen het geweld en de consument: “Veel van de producten die voortkomen uit dit bloedvergieten vinden wij terug op de schappen van onze supermarkten”, aldus Ben Leather van Global Witness. Palmolie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor shampoo, terwijl soja een belangrijk ingrediënt is van veevoeder voor de vleesindustrie.

Latijns-Amerika en Filippijnen

60 procent van de doden viel in Latijns-Amerika, met Brazilië als meest gevaarlijke land. Ook in de Filippijnen verslechtert de situatie voor activisten snel. Daar werden dit jaar 48 moorden geregistreerd, het hoogste aantal ooit in Azië.

Ook voor parkwachters in Afrika, die het vaak opnemen tegen stropers, was 2017 een dieptepunt. 23 mensen werden vermoord in hun strijd tegen wildlife crime.

“Een beeld dat wij, triest genoeg, herkennen uit de praktijk”, aldus Liliana Jauregui, senior expert Environmental Justice bij IUCN NL. “In veel van deze landen ondersteunen wij lokale natuurbeschermers in het opkomen voor mens en milieu. Het wordt hen daarin moeilijk gemaakt, door intimidaties, criminalisering en andere tactieken om hen monddood te maken. Maar we blijven zorgen dat hun stem gehoord wordt.”

Bedrijven ter verantwoording

“Overheden, bedrijven en investeerders moeten bescherming bieden aan activisten die gevaar lopen, en garanderen dat misstanden niet onbestraft blijven”, zegt Leather. “Maar, nog belangrijker, moeten ze voorkomen dat dit soort situaties ontstaan door in gesprek te gaan met gemeenschappen, hun rechten te respecteren en op een verantwoorde manier zaken te doen.”

Om dit te garanderen pleit IUCN NL samen met andere organisaties voor de komst van een internationaal bindend mensenrechtenverdrag voor bedrijven. Het verdrag zorgt ervoor dat natuurbeschermers bedrijven ter verantwoording kunnen roepen als hun rechten worden geschonden, bijvoorbeeld als zij bedreigd worden of hun bos wordt vernietigd om plaats te maken voor industrie.

Met steun van de Nationale Postcode Loterij werkt IUCN NL bovendien in vijf landen aan meer veiligheid voor activisten.

global_witness_at_what_cost_stand_with_defenders_of_land_and_our_environment

Lees meer

 

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Liliana Jauregui