Deel

Pagina delen met AddThis

Rode Lijst als inspiratiebron voor foto-expositie

4 december 2014

Van 13 december 2014 tot en met 29 maart 2015 is in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de expositie ‘Endangered’ te zien. Inspiratiebron voor deze fotoserie was de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten, waarop meer dan 22.000 bedreigde plant- en diersoorten staan. De fotoserie van kunstenaar Erik Hijweege is ook verkrijgbaar als boek.

Op de foto’s zijn tot de verbeelding sprekende dieren als de Sumatraanse tijger en de zwarte neushoorn te zien. Door de speciale techniek, het 19e-eeuwse Natte Collodion Procedé, lijkt het alsof de beesten gevangen zijn in ijs. “Het laat de toeschouwer in verwarring achter”, vindt Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. “Is dit ingevroren dier de laatste in zijn soort, wachtend op betere tijden en nieuwe wetenschap?”

Behalve foto’s bevat het boek van Hijweege ook een paginalange lijst met de namen van alle 12.000 diersoorten die volgens de IUCN Rode Lijst een bedreigde status hebben. “Indrukwekkend”, vindt Henk Simons van IUCN NL. “Het leest als een aanklacht: we moeten nu actie ondernemen om een einde te maken aan deze uitstervingsgolf.”

De IUCN Rode Lijst is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. “Het helpt bij het vaststellen van prioriteiten voor natuurbescherming door aan te geven welke soorten de meeste behoefte hebben aan bescherming”, aldus Simons.

Het fotoboek 'Endangered' is voor 38 euro te koop via IdeaBooks.nl.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Henk Simons