Deel

Pagina delen met AddThis

Wildlife Film Festival Rotterdam zet schijnwerpers op wildlife crime

19 september 2018

Van 24 t/m 28 oktober vindt het Wildlife Film Festival Rotterdam plaats. Tijdens deze vierde editie vestigt het festival samen met IUCN NL en het Wereld Natuur Fonds de aandacht op wildlife crime, o.a. met de openingsfilm STROOP en de documentaire The Last Animals, die ingaat op de gevaarlijke strijd die natuurbeschermers voeren om te voorkomen dat soorten als de neushoorn en olifant uitsterven door stroperij en illegale handel.

Wildlife crime vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van dieren als de neushoorn en de olifant. Iedere dag worden 55 Afrikaanse olifanten en 3 neushoorns gedood. “Wildlife crime heeft ook negatieve gevolgen voor veiligheid, handel en toerisme en bedreigt de bestaanszekerheid van lokale gemeenschappen in Afrika, waar stroperij het meest voorkomt,” vertelt Henk Simons, Senior Expert Nature Conservation bij IUCN NL. De vraag naar ivoor en neushoornhoorn komt voornamelijk uit Azië.

De illegale handel in ivoor en andere dierlijke producten is zeer lucratief: wildlife crime levert naar schatting zo’n 20 miljard euro per jaar op. Het neemt daarmee de vierde plaats in voor illegale handel wereldwijd, na drugshandel, vervalsing en mensensmokkel. “De netwerken en gewapende groepen die zich schuldig maken aan wildlife crime hebben vaak banden met deze andere vormen van zware internationale criminaliteit en vormen een bedreiging voor de veiligheid van mens en natuur,” aldus Simons.

Samen met IUCN NL en het Wereld Natuur Fonds vraagt het Wildlife Film Festival Rotterdam aandacht voor deze grote bedreiging voor het voortbestaan van bedreigde diersoorten. Het festival programmeert daarom meerdere films over wildlife crime.

Nederlandse première 'The Last Animals'

Op donderdag 25 oktober is de Nederlandse première van ‘The Last Animals’, geregisseerd door Kate Brooks. De documentaire vestigt de aandacht op het uitsterven van bedreigde soorten als de neushoorn en olifant en de rol die wildlife crime daarin speelt. “De film toont de gevaarlijke strijd die parkwachters voeren tegen stroperij en geeft tevens inzicht in de link tussen wildlife crime en gewapend conflict,” vertelt Henk Simons.  

IUCN NL verzorgt op 25 oktober de introductie van de film met een toelichting op de problematiek rond wildlife crime. Na afloop is er een Q&A met Henk Simons en Sophie Vossenaar van African Parks. Deze organisatie beheert Garamba National Park in de Democratische Republiek Congo, waar een groot deel van de documentaire zich afspeelt.   

Datum & tijd

Donderdag 25 oktober vanaf 16.45 uur

Locatie

Cinerama, Westblaak 18 Rotterdam

Programma 

  • Introductie door Henk Simons (Senior Expert Nature Conservation bij IUCN NL)
  • Vertoning documentaire ‘The Last Animals’
  • Q&A met Henk Simons (IUCN NL) en Sophie Vossenaar (African Parks)

De voertaal van het programma is Engels.

Aanmelden

Tickets zijn vanaf 1 oktober verkrijgbaar via de website van het festival.

Het Wildlife Film Festival Rotterdam is het enige filmfestival voor natuurdocumentaires in Nederland. Voor meer informatie en de programmering, zie: www.wffr.nl

 

 

 

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Henk Simons