Phauna steunt het Landaankoopfonds via NFT's

Phauna draagt op innovatieve wijze bij aan landaankoop voor natuur

Met de Arjan’s Big Year NFT-collectie, wil Phauna op een innovatieve manier bijdragen aan natuurbehoud. Deze collectie bestaat uit exclusieve foto’s van Arjan Dwarshuis, wereldrecordhouder vogels kijken en ambassadeur van het IUCN NL Landaankoopfonds. Phauna doneert een groot deel van de opbrengst aan Proyecto Washu, om het leefgebied van de ernstig bedreigde bruinkopslingeraap en ander soorten in Ecuador veilig te stellen.

Headerfoto: Ernstig bedreigde bruinkopslingeraap in Ecuador © Jaime Culebras – Proyecto Washu

Een mix van kunst, technologie en natuur

Het initiatief van Phauna, een jong bedrijf met een groen hart, is een unieke manier om natuurbehoud en -herstel te steunen. ‘Door kunst, technologie en natuur te combineren, stelt Phauna het Landaankoopfonds in staat om een nieuw publiek te bereiken. Het is een bijzonder initiatief met de potentie om bij te dragen aan het veiligstellen van meer leefgebied van bedreigde soorten,’ zegt Marc Hoogeslag, senior expert natuurbescherming bij IUCN NL en coördinator van het Landaankoopfonds.

Met de opbrengst van Arjan’s Big Year-collectie zal Phauna een donatie doen aan het Lanaankoopfonds. Vandaag om 12:00 uur start de verkoop van de ‘Genesis’ collectie: een selectie van 200 foto’s in gelimiteerde oplage.

Wat zijn NFT’s?

NFT’s, of niet-fungibele tokens, zijn een speciaal soort digitale items. Deze digitale verzamelobjecten zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld digitale kunst, muziekbestanden of zelfs tweets, waardoor deze digitale items uniek zijn en verkocht kunnen worden.

Wanneer je een NFT aanschaft, koop je in een digitaal item samen met een uniek certificaat van eigendom. Dit certificaat, opgeslagen in een blockchain, bewijst dat jij de eigenaar bent van het ‘originele’ item. Zelfs als andere mensen kopieën van het digitale item hebben, ben jij de enige die het origineel bezit.

NFT’s hebben vier belangrijke eigenschappen: kunst, schaarste, toegang en veiligheid. Voor de Arjan’s Big Year collectie betekent dit:

  • Kunst – Prachtige foto’s van vogels, met omschrijving, gemaakt tijdens Arjan Dwarshuis’ Big Year.
  • Schaarste – De collectie bestaat uit 200 verzamelobjecten en 70 verschillende foto’s. Deze foto’s worden ongezien aangeschaft door de kopers; het is dus een verrassing welke foto je krijgt!
  • Toegang – Via de NFT krijg je toegang tot exclusieve content over natuurherstel in Ecuador, via email en via een Discord community. Phauna werkt aan meer mogelijkheden, misschien zelfs een fysieke print.
  • Veiligheid – De collectie bevindt zich op de Polygon blokchain wat een veilige, goedkope en duurzame optie is. Iedereen met een creditcard kan deelnemen aan deze NFT-community.

Bescherming van het leefgebied van de bruinkopslingeraap

Volgens oprichter Sophron Vermeij wil Phauna ‘bijdragen aan de natuur een lonende ervaring maken: betrouwbaar en transparant, terwijl je er iets spannends voor terugkrijgt.’ Vermeij ziet het Landaankoopfonds ‘als een belangrijke pijler voor het project, die ervoor zorgt dat de donatie wordt gebruikt voor langdurig, effectief natuurbehoud en bijdraagt aan heldere communicatie over de voortgang van het project.’

Als het project succesvol verloopt, zal Phauna maar liefst 70% van de opbrengst van de NFT-collectie doneren aan het Landaankoopfonds, wat ten goede komt aan het werk van Proyecto Washu. De Ecuadoraanse ngo zal deze donatie gebruiken om een bosgebied aan te kopen dat onderdeel wordt van een natuurreservaat, waardoor onder andere de ernstig bedreigde bruinkopslingeraap (Ateles fusciceps fusciceps) en de Ecuadoraanse witvoorhoofdkapucijnaap (Cebus aequatorialis) een veilig thuis krijgen.

Proyecto Washu werkt in de Ecuadoraanse kustregio Manabí, waar ontbossing in hoog tempo plaatsvindt. Het leefgebied van bedreigde en kwetsbare soorten wordt onder meer bedreigd door mijnbouw en illegale houtkap, waardoor bossen sterk gefragmenteerd zijn geraakt. Door verschillende bosfragmenten aan te kopen en met elkaar te verbinden door herbebossing, zal het toegewijde team van Washu een toevluchtsoord creëren.

Landaankoopfonds

Al meer dan 20 jaar stelt het IUCN NL Landaankoopfonds ngo’s over de hele wereld in staat om het leefgebied van bedreigde en kwetsbare soorten veilig te stellen. Deze natuurorganisaties nemen het initiatief om een bepaald gebied aan te kopen en worden eigenaar van en verantwoordelijk voor het beschermde gebied.

Dit is essentieel voor effectieve, duurzame natuurbescherming, omdat deze organisaties goed bekend zijn met de lokale context en contact hebben met de mensen die in het gebied wonen. Deze mensen zijn voor hun levensonderhoud vaak afhankelijk van de ecosystemen in het gebied.

Meer informatie?

Frederique Holle
Expert Environmental Justice
Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation