Foto door Patrick Meier

Gedreven door de Aziatische markt

Infrastructuurontwikkelingen en de toestroom van Chinese bedrijven in de afgelopen jaren zijn indirecte drijfveren geweest voor de sterke stijging van de jaguarhandel. Voorheen ontoegankelijke wildernis werd ontsloten en een nieuwe markt met interesse in de jaguar ontstond: de jaguarhandel. Hoewel er ook een binnenlandse markt voor jaguarproducten is, wordt de vraag naar hoektanden en botten van het dier gedreven door de Aziatische markt.

‘Amerikaanse tijger’

Hoektanden van de jaguar worden ook verkocht als vervangers voor tijgerhoektanden vanwege hun grote formaat. Het onderscheid is bijna niet te zien. Om de verwarring compleet te maken, worden jaguars in China ‘Amerikaanse tijgers’ genoemd. De verminderde beschikbaarheid van tijgerdelen in Azië, gecombineerd met de groeiende vraag in Oost- en Zuidoost-Azië en de toegenomen Chinese aanwezigheid in Latijns-Amerika, lijken samen een ‘perfecte storm’ veroorzaakt te hebben, met als gevolg een toename van de handel in jaguarproducten naar China.

Bestrijding wildlife crime in de kinderschoenen

Tegelijkertijd staat de bestrijding van wildlife crime in Zuid-Amerika in de kinderschoenen. Zo zijn er volgens onze laatste cijfers in heel Suriname maar 40 boswachters beschikbaar voor de bescherming van wilde dieren en in heel Bolivia – een land dat 25 keer zo groot is als Nederland – slechts 50. En als het al tot een arrestatie komt, biedt de wet onvoldoende richtlijnen voor een passende veroordeling. Stropers en illegale handelaren hebben dus vrij spel.

Wil je meer weten over wat wij doen om een einde te maken aan wildlife crime? Kijk dan op onze pagina over het bestrijden van wildlife crime.

Een onmisbare schakel in het ecosysteem

Als roofdier in de top van de voedselketen is de jaguar een onmisbare schakel in het ecosysteem. Met het project Operation Jaguar zetten wij alles op alles om de stroperij en illegale handel in jaguars een halt toe te roepen. Operation Jaguar was een samenwerking tussen IUCN NL, IFAW en Earth League International en werd mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Hoe bestreden wij stroperij van jaguars met Operation Jaguar?

  • Netwerken in kaart brengen. We kunnen pas iets doen tegen de illegale handel en stroperij, als we weten waar, wanneer en door wie deze plaatsvindt. Met onze partner Earth League International (bekend van de Netflix-documentaire The Ivory Game) legden we smokkelroutes bloot en ontmaskerden we netwerken en sleutelfiguren binnen de wildlifecrimemaffia.
  • Lokale gemeenschappen trainen. Lokale gemeenschappen kunnen een belangrijke rol spelen in het bestrijden van stroperij. We trainden hen om (voortekenen van) stroperij in hun omgeving te herkennen en te rapporteren. De informatie die dit opleverde, deelden we met belangrijke spelers over de grenzen heen zoals Interpol.
  • Misdaadbestrijding professionaliseren. Om de criminaliteit aan te pakken moeten we investeren in het versterken van het Zuid-Amerikaanse opsporingsapparaat: van de boswachter die de stroperijsporen aantreft, tot de douanier die de partij tanden in beslag neemt en de rechter die de misdadiger zijn straf oplegt. Samen met partner IFAW trainden we boswachters en lokale bewoners in het verzamelen en documenteren van bewijslast. Ook ondersteunden we de juridische autoriteiten zoals het Openbaar Ministerie in het formuleren van de aanklacht en het opbouwen van een sterke zaak, zodat de kans op veroordeling zo groot mogelijk is.
  • Publiek en politiek mobiliseren. Documentaires zijn een bewezen succesvol middel om publiek én politiek de ogen te openen voor de tragedie die onder hun neus plaatsvindt. Wij produceerden in samenwerking met filmmaker Liz Unger de documentaire Madidi.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Projectteam

Liliana Jauregui
Liliana Jauregui
Senior Expert Environmental Justice
Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation
Antoinette Sprenger
Senior Expert Environmental Justice
Elske Swets
Head of Communications
Telefoon: 020-3018251
Arjen Wisserhof
Arjen Wisserhof
Niet langer werkzaam bij IUCN NL