Foto door Patrick Meier

Gedreven door de Aziatische markt

Infrastructuurontwikkelingen en de toestroom van Chinese bedrijven in de afgelopen jaren zijn indirecte drijfveren geweest voor de sterke stijging van de jaguarhandel. Voorheen ontoegankelijke wildernis werd ontsloten en een nieuwe markt met interesse in de jaguar ontstond: de jaguarhandel. Hoewel er ook een binnenlandse markt voor jaguarproducten is, wordt de vraag naar hoektanden en botten van het dier gedreven door de Aziatische markt.

‘Amerikaanse tijger’

Hoektanden van de jaguar worden ook verkocht als vervangers voor tijgerhoektanden vanwege hun grote formaat. Het onderscheid is bijna niet te zien. Om de verwarring compleet te maken, worden jaguars in China ‘Amerikaanse tijgers’ genoemd. De verminderde beschikbaarheid van tijgerdelen in Azië, gecombineerd met de groeiende vraag in Oost- en Zuidoost-Azië en de toegenomen Chinese aanwezigheid in Latijns-Amerika, lijken samen een ‘perfecte storm’ veroorzaakt te hebben, met als gevolg een toename van de handel in jaguarproducten naar China.

Bestrijding wildlife crime in de kinderschoenen

Tegelijkertijd staat de bestrijding van wildlife crime in Zuid-Amerika in de kinderschoenen. Zo zijn er volgens onze laatste cijfers in heel Suriname maar 40 boswachters beschikbaar voor de bescherming van wilde dieren en in heel Bolivia – een land dat 25 keer zo groot is als Nederland – slechts 50. En als het al tot een arrestatie komt, biedt de wet onvoldoende richtlijnen voor een passende veroordeling. Stropers en illegale handelaren hebben dus vrij spel.

Wil je meer weten over wat wij doen om een einde te maken aan wildlife crime? Kijk dan op onze pagina over het bestrijden van wildlife crime.

Een onmisbare schakel in het ecosysteem

Als roofdier in de top van de voedselketen is de jaguar een onmisbare schakel in het ecosysteem. Met het project Operation Jaguar zetten wij alles op alles om de stroperij en illegale handel in jaguars een halt toe te roepen. Operation Jaguar is een samenwerking tussen IUCN NL, IFAW en Earth League International en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Hoe bestrijden wij stroperij van jaguars?

  • Netwerken in kaart brengen. We kunnen pas iets doen tegen de illegale handel en stroperij, als we weten waar, wanneer en door wie deze plaatsvindt. Met onze partner Earth League International (bekend van de Netflix-documentaire The Ivory Game) leggen we smokkelroutes bloot en ontmaskeren we netwerken en sleutelfiguren binnen de wildlifecrimemaffia.
  • Lokale gemeenschappen trainen. Lokale gemeenschappen kunnen een belangrijke rol spelen in het bestrijden van stroperij. We trainen hen om (voortekenen van) stroperij in hun omgeving te herkennen en te rapporteren. De informatie die dit oplevert, delen we met belangrijke spelers over de grenzen heen zoals Interpol.
  • Misdaadbestrijding professionaliseren. Om de criminaliteit aan te pakken moeten we investeren in het versterken van het Zuid-Amerikaanse opsporingsapparaat: van de boswachter die de stroperijsporen aantreft, tot de douanier die de partij tanden in beslag neemt en de rechter die de misdadiger zijn straf oplegt. Samen met partner IFAW trainen we boswachters en lokale bewoners in het verzamelen en documenteren van bewijslast. Ook ondersteunen we de juridische autoriteiten zoals het Openbaar Ministerie in het formuleren van de aanklacht en het opbouwen van een sterke zaak, zodat de kans op veroordeling zo groot mogelijk is.
  • Publiek en politiek mobiliseren. Documentaires zijn een bewezen succesvol middel om publiek én politiek de ogen te openen voor de tragedie die onder hun neus plaatsvindt. Wij produceren in samenwerking met filmmaker Liz Unger de documentaire Madidi die in 2021 in première gaat.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Projectteam

Liliana Jauregui

Liliana Jauregui

Senior Expert Environmental Justice

Marc Hoogeslag

Senior Expert Nature Conservation

Full profile

Antoinette Sprenger

Senior Expert Environmental Justice

Full profile

Elske Swets

Communications Manager

Telefoon: 020-3018251

Esther Brinxma

Project Administrator

Arjen Wisserhof

Arjen Wisserhof

Project Controller