Deel

Pagina delen met AddThis

IUCN NL ondertekent IMVO Convenant Plantaardige Eiwitten

6 maart 2017

Minister Ploumen en verschillende betrokken partijen, waaronder IUCN NL, ondertekenden vandaag in Den Haag het IMVO Convenant Plantaardige Eiwitten. In dit convenant spreken producenten en andere betrokken partijen af om duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitten internationaal beter beschikbaar en aantrekkelijker maken.

Om op duurzame wijze tegemoet te komen aan de groeiende wereldwijde vraag naar voedsel,  beoogt het convenant duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitten beter beschikbaar en aantrekkelijker te maken voor menselijke consumptie. Enerzijds in landen waar een tekort is aan eiwitten, maar ook daar waar er juist overconsumptie is van dierlijk eiwit. Ecologische en sociale duurzaamheid staan daarbij centraal.  

Naar een duurzaam voedselsysteem

“Om met onze eiwitvoorziening bij te dragen aan wereldwijde voedselzekerheid op een manier die de tand des tijds kan doorstaan zal er wereldwijd een betere balans moeten komen tussen dierlijke en plantaardige eiwitten,” stelt Heleen van den Hombergh , Senior Expert Agro-Commodities bij IUCN NL. “Alleen op die manier kunnen we voldoende klimaateffect sorteren, voldoende ruimte creëren voor voedsellandbouw en natuur en dierenwelzijn te optimaliseren.”

Het convenant is een samenwerking tussen de brancheorganisatie Het Planeet, Schouten Europe, ABC Kroos, MatureDevelopment, Smaackmakers, IUCN NL, Natuur en Milieu, FNV, het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit, ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken. Het proces om te komen tot het convenant is gefaciliteerd door The Terrace en MVO Nederland. 

Tijdens de Nationale Voedseltop zetten minister Ploumen, IUCN NL en de overige partijen hun handtekening onder afspraken om de wereldwijde voedselproblematiek aan te pakken door plantaardige eiwitten neer te zetten als gezond en voedzaam alternatief. Deze afspraken vormden de basis voor het convenant. 

Lees het convenant

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Heleen van den Hombergh