Registratie van natuurgeluiden helpt biodiversiteit in Paraguayaans reservaat te monitoren

24 september 2018

In samenwerking met Juan Pablo Culasso registreerde IUCN NL partnerorganisatie Guyra Paraguay natuurgeluiden in het Tres Gigantes reservaat in de Paraguyaanse Pantanal. De geluidsopnamen vormen een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteitsdatabase van het gebied.

In de Paraguayaanse Pantanal, langs de oever van de Negro rivier, bevindt zich het Tres Gigantes reservaat. Om de enorme hoeveelheid aan fauna in dit rijke natuurlijke ecosysteem op een andere manier vast te leggen, ging Guyra Paraguay de samenwerking aan met Juan Pablo Culasso, expert in het registreren van natuurgeluiden. Deze jonge Uruguayaan is sinds zijn geboorte blind, maar blinkt dankzij zijn uitstekende gehoor uit in het herkennen van vogelgeluiden.

Waardevolle uitbreiding database

De audiofragmenten vormen een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteitsdatabase van de Pantanal, die voorheen alleen bestond uit beeldmateriaal. De opname resulteerde bovendien in een CD met natuurgeluiden uit het Tres Gigantes reservaat.

Met de opbrengsten van de CD streeft Guyra naar het versterken van het onderzoekscentrum in het reservaat.“Het is hard nodig dat de voorzieningen voor de rangers worden uitgebreid,” vertelt Fabiana Benitez van Guyra Paraguay. “We willen het onderzoekscentrum beschermen tegen de vele overstromingen en noodzakelijke voorzieningen zoals veiligheidspakken en waterfilters voor de rangers aanschaffen.”

De CD bevat 12 geluidsfragmenten (‘soundscapes’) van het reservaat en 59 geluidsfragmenten van vogels die er voorkomen.

Een aanzienlijk deel (3600 hectare) van het land dat nu onderdeel uitmaakt van het Tres Gigantes reservaat (15.000 hectare) is in 2007 met steun van IUCN NL aangekocht. “Het gebied vormt een belangrijke transitiezone tussen verschillende ecosystemen, maar stond onder druk door de uitbreiding van landbouw en veeteelt,” vertelt Marc Hoogeslag, Senior Expert Nature Conservation bij IUCN NL. “Tres Gigantes, letterlijk ‘Drie reuzen’ ontleent haar naam aan drie soorten die je er kunt vinden: de reuzenotter, het reuzengordeldier en de reuzenmiereneter. Doordat onze partnerorganisatie Guyra dit land met steun van de Nationale Postcode Loterij heeft kunnen aankopen, is dit rijke ecosysteem behouden gebleven.”

Benieuwd naar de geluiden uit het reservaat?

Beluister hieronder enkele fragmenten van de CD, waaronder de persoonlijke favoriet van Juan Pablo Culasso.

Fragment 1: Icterus croconotus - Amazonetropiaal

Fragment 2: Synallaxis albilora - Okerborststekelstaart

Fragment 3: Nyctidromus Albicollis - Pauraque (favoriet van Juan Pablo Culasso)

Draag bij aan het Guyra onderzoekscentrum

Heeft u interesse om de CD te kopen? Neem contact op met Doris Schyns. 

Met uw aankoop draagt u bij aan het versterken van het onderzoekscentrum ter bescherming van de natuur in de Paraguyaanse Pantanal.

Lees meer verhalen uit Shared Resources Joint Solutions

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Sander van Andel