Koen de Geus maakt met zijn toerfiets een 20.000 kilometer tellende tocht door Midden- en Zuid-Amerika om geld in te zamelen voor natuurbehoud. Onderweg bezoekt hij lokale natuurorganisaties die met steun van het IUCN NL landaankoopfonds een natuurgebied hebben aangekocht of uitgebreid. De zesde organisatie die hij bezoekt is Fundación Proyecto Tití in Colombia, die zich samen met lokale gemeenschappen inspant voor behoud van het pinchéaapje en zijn leefgebied.

Headerfoto: Pinché-aapje © Hoffner

Het pinché-aapje (Saguinus oedipus) is een van de meest bedreigde primatensoorten ter wereld. Hij heeft het formaat van een eekhoorn en komt alleen voor de tropische bossen van Noord-Colombia. 

Versnippering van leefgebied


De grootste bedreiging voor deze soort is de versnippering van leefgebied doordat stukken bos worden gekapt om akkers en weilanden aan te leggen of steden uit te breiden. Daarnaast staat de soort onder druk omdat mensen hem illegaal als huisdier willen houden.

Geïsoleerde stukken bos verbinden


In 2015 kon Fundación Proyecto Tití dankzij het landaankoopfonds van IUCN NL een belangrijk bosfragment van 70 hectare aankopen. Zo kon Proyecto Tití verbindingen creëren tussen geïsoleerde stukken bos. Daarvan profiteren ook andere soorten, zoals luiaards, miereneters, gordeldieren, ocelotten en kapucijnaapjes.

Zekere inkomsten door duurzame landbouw 


Omdat het stuk bos omringd wordt door akkers van omwonenden, ging Fundación Proyecto Tití met boeren in gesprek over duurzame productie. Met succes: maar liefst 90 procent van de lokale boeren houdt zich nu aan duurzaam bosgebruik en milieuvriendelijke praktijken. Door de combinatie van bosbehoud en duurzame landbouw, zijn de boeren bovendien zekerder van hun inkomen.

Lokale gemeenschappen betrekken in natuurbescherming


Fundación Proyecto Tití betrekt behalve (veelal mannelijke) boeren, ook vrouwen bij haar inspanningen voor natuurbescherming. Veel gezinnen in de plattelandsgemeenschappen rondom de laatste overgebleven stukken leefgebied van het pinché-aapje leven in armoede en zijn van het bos afhankelijk om in hun levensonderhoud te voorzien. Fundación Proyecto Tití betrekt hen in hun natuurbeschermingsplan, zodat ze op een duurzame manier inkomsten kunnen genereren, bijvoorbeeld door het maken van speelgoed en tassen van gerecycled plastic, met daarop een afbeelding van het pinché-aapje als logo.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Fietsende vogelaar

Sinds november 2021 fietst Koen de Geus door Midden- en Zuid-Amerika om geld in te zamelen voor natuurbehoud via het IUCN NL Landaankoopfonds. Volg zijn avontuur via: