Jaguar Day Venezuela Illustrations of the children

[Blog] Jaguarbescherming onder de aandacht bij breed publiek in Venezuela

Headerfoto door: Proyecto Sebraba

Als onderdeel van het project Operation Jaguar organiseerde onze Venezolaanse partner Proyecto Sebraba een online evenement om de jaguar onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Het evenement werd georganiseerd op International Jaguar Day, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de jaguar. Door toenemende ontbossing en stroperij is de status van Latijns-Amerika’s grootste katachtige nu ‘bijna bedreigd’.

Proyecto Sebraba, geleid door Maria Fernanda Puerto-Carrillo, heeft een missie. De organisatie wil de gewone Venezolaanse burger informeren over de grootste katachtige in hun land, zijn grootste bedreigingen en hoe dit majestueuze dier daartegen beschermd kan worden. De organisatie maakt wetenschappelijke informatie toegankelijk voor een breed publiek, zodat bewustwording groeit over de zorgwekkende situatie rondom de jaguar.

Future for Nature award

Maria Fernanda won eerder dit jaar de Future for Nature award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan jonge natuurbeschermers die een voorbeeldfunctie vervullen. Venezuela verkeert al jaren in crisis en de staat waar María werkt wordt geteisterd door gewapende rebellengroepen. Haar organisatie Proyecto Sebraba is één van de laatsten die zich nog inzet voor het monitoren en beschermen van de jaguars in het gebied.

Illegale handel in jaguarproducten

Tijdens het evenement gaf ik een presentatie over de illegale handel in jaguarproducten, zoals hoektanden, botten en andere lichaamsdelen. Deze handel wordt gedreven door groeiende vraag naar tijger-producten in Azië, die steeds minder goed beschikbaar zijn. De jaguar vormt met zijn relatief grote tanden en klauwen een goede vervanging voor de tijgerproducten. Het onderscheid is bijna niet te zien en om de verwarring compleet te maken, worden jaguars in China ‘Amerikaanse tijgers’ genoemd.

Ecotoerisme in Venezuela

Een interessant onderdeel van het programma was ook het onderwerp ecotoerisme in Venezuela. Door verantwoord toerisme gericht op bijzondere diersoorten als de jaguar in Venezuela te promoten, ontstaat een interessante inkomstenbron voor de lokale bevolking en daarmee een breder draagvlak om lokale diersoorten te beschermen.

Focus op de jongste generatie Venezolanen

Onderdeel van het evenement was ook een speciaal programma voor kinderen. Kinderen uit het hele land deden mee. Ze werden gevraagd een tekening te maken en een kort filmpje op te nemen waarin zij vertelden waarom de jaguar wat hen betreft zo belangrijk is voor hun land. Geweldig om het resultaat daarvan te zien!

Ik was jurylid en vond de focus op Venezuela’s jongste generatie tijdens dit programmaonderdeel erg inspirerend. Om succesvol te zijn in de bescherming van de jaguar moeten we veel verder gaan dan traditionele natuurbescherming. De jaguar wordt door veel gemeenschappen in Venezuela gezien als een probleem en als een gevaarlijk dier. Door juist de kinderen uit die gemeenschappen te leren over de jaguar en wat dit dier kan betekenen voor hun land, hopen we – beginnend bij de jongste generatie – het negatieve imago van de jaguar te veranderen.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Operation Jaguar is een gezamenlijk project van IUCN NL, IFAW, Earth League International en ARTIS. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Postcode Loterij.

Meer weten?

Liliana Jauregui
Liliana Jauregui
Senior Expert Environmental Justice