[Podcastserie] Het redden van de bedreigde maleovogel op Sulawesi

IUCN NL werkt met lokale natuurorganisaties van over de hele wereld om het leefgebied van bedreigde soorten te beschermen, te verbinden en uit te breiden. Zo vergroten we hun kans op overleving. Gedreven natuurbeschermers uit Brazilië, Indonesië en Irak delen hun verhaal in onze podcastserie ‘Conservation Inspiration’. In de eerste aflevering reizen we af naar het Indonesische eiland Sulawesi, waar Marcy Summers met grote toewijding werkt om te voorkomen dat de bedreigde maleovogel uitsterft.

Headerfoto: Maleovogel © Kevin Schafer

Het Indonesische eiland Sulawesi herbergt vele unieke en bedreigde soorten, waaronder de iconische maleovogel. De soort was ooit wijdverspreid over het hele eiland, maar de populatie is flink teruggelopen doordat de lokale bevolking de grote en voedzame eieren stroopte, die worden gezien als delicatesse. Dankzij de inzet van Alliance for Tompotika Conservation (ALTO) om de soort te beschermen is de populatie zich nu aan het herstellen.

In deze aflevering van de podcastserie Conservation Inspiration wordt host Rosamira Guillen vergezeld door Marcy Summers, mede-oprichter van ALTO.  Ze bespreken Marcy’s levensveranderende beslissing om haar carrière te wijden aan het redden van de maleo en waarom de vogel zoveel voor haar betekent. Ook duiken ze in de ins en outs van het beschermen van deze bedreigde diersoort.

Zowel Rosamira Guillen als Marcy Summers zijn partners wiens werk wordt gesteund door het landaankoopfonds van IUCN NL.

  • Lees meer over Rosamira Guillen en haar organisatie Fundación Proyecto Tití, een Colombiaanse NGO die samen met lokale gemeenschappen en partners werkt aan het beschermen van één van de meest bedreigde primaten ter wereld: het pinché aapje.
  • Lees meer over het redden van de bedreigde maleovogel op Sulawesi
  • Ontdek wat het landaankoopfonds van IUCN NL doet
Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation