Autonome inheemse regering in Bolivia verklaart 1,2 miljoen hectare tot beschermd gebied

De autonome inheemse regering van het Boliviaanse district Charagua heeft een gebied van 1,2 miljoen hectare in de Gran Chaco uitgeroepen tot beschermd gebied. Ñembi Guasu is het eerste beschermde gebied in Bolivia dat door een autonome inheemse regering is uitgeroepen. Met de bescherming van Ñembi Guasu ontstaat een aaneengesloten beschermd gebied van ruim 6 miljoen hectare, dat behalve natuurbehoud, het voortbestaan van de inheemse Guaraní waarborgt.

Headerfoto: Panoramic view of Ñembi Guasu area (c) Nativa

Op de Amazone na is de Gran Chaco het grootste bosgebied in Zuid-Amerika. Deze bijzondere ecoregio strekt zich uit over Argentinië, Paraguay, Bolivia en een deel van Brazilië, maar staat, met name in Paraguay en Argentinië, onder grote druk door uitbreidende landbouw en de gevolgen van klimaatverandering.

Grootste beschermde gebied in Gran Chaco

“Door wettelijke bescherming voor Ñembi Guasu af te kondigen, ontstaat het grootste beschermde gebied in de Chaco,” vertelt Ivan Arnold, directeur van de Boliviaanse NGO Nativa, die de inheemse overheid ondersteunde in de totstandkoming van de wet. “Samen met het nationale park Kaa Iya in Bolivia en Defensores del Chaco in Paraguay wordt nu een aangesloten gebied van meer dan 6 miljoen hectare beschermd.”

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Huis van de inheemse Guaraní

“Het formeel erkennen van Ñembi Guasu als beschermd gebied gaat niet alleen over natuurbehoud, maar vooral over het welzijn van de inheemse Guaraní-stam,” verklaarde Adhemar Flores, lid van de autonome inheemse regering van Charagua bij het goedkeuren van de wet. “Hiermee stellen we ons thuis veilig, het thuis van onze kinderen en toekomstige generaties.”

“De beschermde gebieden in Charagua zijn in het leven geroepen om het voortbestaan van de Guaraní te garanderen,” vertelt Jose Avila van de autonome inheemse regering. “Het nationale park Kaa Iya is tot stand gekomen in overeenstemming met de visie van de Guaraní. Ook het nu tot beschermd gebied verklaarde Ñembi Guasu zorgt voor het veiligstellen van de natuurlijke hulpbronnen, traditie, cultuur en andere waarden van de Guaraní.”

Ongecontacteerde stam

Het gebied herbergt niet alleen een grote biodiversiteit, met onder andere soorten zoals de puma en jaguar, maar vormt ook het leefgebied van de ongecontacteerde Ayoreo, een inheemse stam waarvan een deel in vrijwillig isolement leeft.

Bescherming onder autonoom inheems bestuur

“Bijna 70% (meer dan 5 miljoen hectare) van het gebied onder bestuur van de autonome inheemse regering is tot beschermd gebied uitgeroepen,” vertelt Sander van Andel, Senior Expert Nature Conservation bij IUCN NL. Twee andere gebieden (Guanaco en Serranía de Charagua) wachten momenteel goedkeuring.

IUCN NL, World Land Trust en Nature and Culture International ondersteunden de lokale NGO Nativa Bolivia en de autonome inheemse regering in de totstandkoming van het beschermde gebied Ñembi Guasu, o.a. met een ecologische studie ter onderbouwing van het wetsvoorstel.

Meer weten?

Sander van Andel
Senior Expert Nature Conservation