Shovel in earth (C) Lukas via Pexels

IUCN NL en EMS FILMS werken samen aan een documentaire over bodemleven

IUCN NL en EMS FILMS – bekend van de succesvolle natuurfilms ‘De Nieuwe Wildernis’, ‘De Wilde Stad’ en ‘Holland, Natuur in de Delta’ – gaan samen een documentaire maken waarin het bodemleven centraal staat. Met de documentaire willen de organisaties de Nederlandse bodem onder de aandacht brengen bij een breed publiek.

Headerfoto: Shovel in earth © Lukas via Pexels

De documentaire is onderdeel van het programma Onder het Maaiveld. Onder het Maaiveld is een driejarig programma van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie. Het programma werkt aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt en het bodemleven echt op waarde schat. Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Maxime Eiselin, projectleider van de documentaire legt uit: ‘Een rijk bodemleven is essentieel voor veel natuurlijke bodemfuncties, zoals het vasthouden en zuiveren van water, het opslaan van koolstof, natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van voedingsstoffen. Een vitale bodem is heel belangrijk voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. Met deze documentaire willen we iedere Nederlander zich laten verwonderen over het bijzondere leven wat je tegenkomt onder je voeten.’

De première van de film in de bioscoop wordt verwacht in het voorjaar van 2022. Het script zal worden geschreven door Koos de Wilt. Mark Verkerk zal de regie voor zijn rekening nemen en Pieter Huisman het camerawerk. Ignas van Schaick, producent bij EMS Films: ‘Een gezonde bodem is letterlijk de fundering onder ons bestaan en we zijn vereerd dat wij dit onderwerp mogen verfilmen. De productie past mooi in de lijn die we met onze eerdere films hebben ingezet en waarmee we steeds een breed publiek verwonderen over onze eigen natuur. We hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het produceren en distribueren van natuurfilms en kijken ernaar uit die ervaring in te zetten voor deze documentaire.’

Bekijk hier alvast de trailer van de documentaire.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Over EMS FILMS

De afgelopen 25 jaar heeft EMS FILMS internationaal bekroonde documentaires voor bioscoopvertoning, televisie-uitzending en museaal gebruik geproduceerd, waaronder De Nieuwe Wildernis, Holland, Natuur in de Delta, De Wilde Stad en This is Holland. EMS FILMS bundelt zijn creatieve en distributieve know-how met de talenten van een breed scala aan (inter)nationale partners voor het ontwikkelen en produceren van projecten. Films die met respect, kwaliteit en zorg zijn gemaakt, zijn films die fascineren en prikkelen. Deze films overleven de voortdurende transities binnen de mediawereld, omdat het wereldwijde publiek reageert op de kracht van het verhaal.

Meer weten?

Maxime Eiselin
Senior Expert Nature-based Solutions