Virunga National Park © Jan Joseph Stock

IUCN NL en lokale partners pleiten voor solidariteit met parkwachters van Virunga na dodelijke aanval

Afgelopen vrijdag zijn twaalf parkwachters van het Congolese Virunga National Park en hun chauffeur, evenals vier burgers, omgekomen bij een aanval door gewapende rebellen. IUCN NL en haar lokale partnerorganisaties zijn zeer geschokt door dit nieuws en vragen om nationale en internationale solidariteit met de parkwachters van Virunga.

Header Photo: Virunga National Park © Jan Joseph Stock

Volgens parkbeheerder ICCN waren de parkwachters op hun weg terug naar hun hoofdkwartier toen ze langs een burgervoertuig kwamen dat was aangevallen. Vervolgens werden ook de parkwachters slachtoffer van een gewelddadige hinderlaag. Het park houdt leden van de gewapende rebellengroep genaamd Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR-FOCA) verantwoordelijk voor de aanval.

Bedreigd werelderfgoed

Het Virunga National Park, gelegen in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), vormt het leefgebied van zeldzame, endemische en bedreigde soorten, zoals berggorilla’s, olifanten, nijlpaarden en chimpansees. Sinds 1994 staat het park echter op de lijst van bedreigd werelderfgoed vanwege stroperij, ontbossing en illegale visserij, veelal door gewapende rebellengroepen.

Solidariteit met parkwachters

Samen met onze lokale partnerorganisaties in DRC vraagt IUCN NL om nationale en internationale solidariteit met de parkwachters van Virunga. Met het Fallen Rangers Fund zamelt het park donaties in voor de begrafenissen van de omgekomen parkwachten en voor het onderhoud van de families die zij achterlaten. IUCN NL heeft gedoneerd aan dit fonds, ook namens haar lokale partnerorganisaties. 

Strijd tegen straffeloosheid

Hoewel deze aanval de dodelijkste is in de recente geschiedenis van het park, is het zeker niet de eerste. De parkwachters leggen hun leven dagelijks in de waagschaal  om het park te beschermen tegen stroperij, ontbossing en illegale visserij. Maar de daders komen vaak ongestraft weg: geen enkele aanklacht of onderzoek heeft nog geleid tot een arrestatie en veroordeling. Samen met onze lokale partnerorganisaties strijden we tegen deze straffeloosheid. We zullen bij de autoriteiten aandringen op een officieel onderzoek naar de aanval en zullen het belangrijke werk van de ICCN blijven steunen.

Steun parken in moeilijke tijden

Deze tragische gebeurtenis valt samen met een enorm lastig tijd voor de nationale parken in Afrika, die stuk voor stuk worden geconfronteerd met de gevolgen van COVID-19. Veel van hen hebben hun park moet sluiten om hun dieren en werknemers te beschermen, en de inkomsten uit toerisme zijn stilgevallen. Hierdoor zullen de meesten van hen binnen twee maanden niet meer in staat zijn om hun parkwachters en patrouilles te betalen. Daarom is het van groot belang dat we hen steun en aandacht blijven geven.

Meer weten?

Mark van der Wal
Senior Expert Ecosystems & Extractives